NRK Meny
Normal

Muslimer i USA frykter angrep etter terroren i Norge

Amerikanske moskeer skjerper sikkerheten etter terrorangrepet i Oslo. De frykter islamfiendtlige krefter blir inspirert av Anders Behring Breiviks manifest.

Mosque Bomb Sign

CAIR ber nå moskeer i USA være ekstra på vakt.

Foto: David Duprey / Ap

En av de største muslimske interesseorganisasjonene i USA, CAIR, har sendt ut en oppfordring til moskeer over hele landet om å øke sikkerheten.

De begrunner advarselen med at massedrapsmannens manifest er «utformet slik at det kan føre til lignende angrep».

– Som vi har sagt gjentatte ganger før: Ekstrem retorikk kan føre til vold, sier lederen i CAIR, Nihad Awad, i en pressemelding.

Inspirert av amerikanske bloggere

Han var særlig bekymret over opplysningene om at det skal finnes ytterligere to terrorceller med tilknytning til Behring Breivik.

Anders Behring Breivik

Muslimer i USA frykter terrorhandlingene Anders Behring Breivik har utført i Norge vil inspirere likesinnede verden over.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Ekstra sikkerhetstiltak, sammen med utstrakt dialog og opplysningsarbeid, vil føre til økt trygghet for amerikanske muslimer under fastehøytiden Ramadan, mener Awad.

Flere steder i sitt såkalte manifest siterer Behring Breivik kjente amerikanske anti-Islam bloggere, som Robert Spencer, Pamela Geller, og Frank Gaffney.

Marc Sageman, en som tidligere har jobbet for CIA, sier til New York Times at bloggerne på ingen måte kan holdes ansvarlig for terroren i Oslo.

Han advarer likevel mot ideologien de forfekter.

- De og deres skriverier er infrastrukturen Breivik stammer fra, sier han til den amerikanske avisen.

Flere av bloggerne Behring Breivik siterer er aktive i Tea-Party bevegelsen, og CAIR og andre muslimske organisasjoner har lenge advart mot at islamfiendentlige krefter får stadig større innflytelse.


– Stuerent å kritisere islam

De frykter anti-islamske holdninger er i ferd med å bli stuerent i amerikansk politikk .

Newt Gingrich

Newt Gingrich (R).

Foto: JASON REED / Reuters
Michele Marie Amble Bachmann

Michele Bachmann (R).

Foto: EMMANUEL DUNAND / Afp

I kampen om hvem som skal bli republikanernes presidentkandidat har flere politikere brukt anti-islamsk retorikk for å vinne velgere.

Newt Gingrich, som ledet Representantenes hus på slutten av 1990-tallet, har lenge advart mot at islamistene er i ferd med å ta over Amerika.

Republikaneren Herman Cain har tidligere uttalt at han ikke ønsker å ansette muslimske dommere fordi de angivelig vil forsøke å tvinge sin religion på det amerikanske rettssystemet.

Tror Obama er muslim

Også Michele Bachmann har uttalt seg kritisk om islam, og fikk tidligere i sommer kritikk for å underskrive et opprop mot «Sharia Islam» – en religion som ikke eksisterer.

En analytiker ved den konservative tenketanken the American Enterprise Institute, Norman Ornstein, sier kandidatene tyr til anti-muslimsk retorikk for å fri til Tea-Party bevegelsen.

En undersøkelse utført av Pew Research Center viser at hele 67 prosent av Tea-Party sympatisører mener islam oppfordrer til vold i større grad enn andre religioner.

Videre tror 34 prosent av konservative republikanere at president Barack Obama er muslim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger