Her er Frps 101 løfter

Valgfrihet, skattelette og kamp mot kriminalitet var de tre overordnede temaene da Fremskrittspartiet i dag presenterte partiets hundredagers-plan. Den inneholder 101 punkter som ifølge partiet skal forandre Norge.

Presentasjon av Frps hundredagers-program

Frp-nestleder Per Sandberg, Frp-leder Siv Jensen og Vestfold FrPs andrekandidat til Stortingsvalget 2009, Per Arne Olsen, under pressekonferansen der Frp la frem sitt hundredagers-program.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

– Dette er vår politikk, det er dette Fremskrittspartiet går til valg på. Programmet er ikke satt sammen for å tekkes andre partier, men jeg tror nok det vil være punkter her som er av interesse for flere, sa Frp-leder Siv Jensen på pressekonferansen.

Her kan du lese alle de 101 punktene i Frps hundredagers-program:

Frps hundredagers-program

Skal fornye landet

Siv Jensen presenterte programmet inndelt i tre hovedtema.

– Fremskrittspartiet ønsker å innføre valgfrihet i alle offentlige tjenester, vi ønsker å gjøre norsk næringsliv til det mest konkurransedyktige i Europa og vi vil opprettholde trygghet og sikkerhet for norske borgere, sa Frp-leder Siv Jensen under pressekonferansen i dag.

– Alle borgere skal ha retten til å velge mellom ulike tjenester, enten de blir utført av det offentlige eller private. Og staten skal betale. Dette gjelder områder som skole, omsorg, hjemmehjelp, sykehus, rusbehandling og barnehager, lovet Siv Jensen.

Frp-lederen sa at hun gledet seg til å ta fatt på arbeidet dersom Frp får regjeringsmakt.

– Det er ikke penger Norge mangler, det er handlekraftige politikere. Nå skal vi fornye Norge, sa Jensen.

– En vits

Leder for samfunnsavdelingen i NRK, Kyrre Nakkim, sier at planen som ble presentert i dag ikke på noen måte representerer noe nytt. Han mener imidlertid det interessante er at Fremskrittspartiet skal gjennomføre disse tiltakene i løpet av hundre dager - men at det er urealistisk.

– Programmet som det er nå, inneholder ikke mål om hvordan partiet skal gjennomføre disse løftene. Frp lover tiltak som krever lovendringer og da trenger de hjelp fra de andre partiene. Det er urealistiske løfter, for Frp har ikke den støtten de trenger fra de andre partiene, sier Nakkim.

Han mener at dagens presentasjon kun var en markering av Fremskrittspartiets politikk.

– Det vil i såfall bli en regjering som går på nederlag på nederlag. Det vil være en vits, sier Nakkim.

Utfordring for de rødgrønne

– De tiltakene som går på beskatning, det å sette ned skatt og selge ut statlige eierandeler, de forslagene tror jeg det er liten sannsynlighet for at Frp får igjennom, sier politisk kommentator i VG, Elisabeth Skarsbø Moen.

– Det er det som er den grusomme hemmeligheten som avsløres her - det er at Frp er like ansvarlig og like avhengig av støtte i Stortinget som alle andre partier, sier Skarsbø Moen til NRK.

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, mener at selv om mange av tiltakene er lite gjennomførbare, så viser programmet og Frp en ny retning.

– Forslagene er radikale, og de viser et parti som vil ha Norge i en helt annen retning enn det vi er kjent med. Forslagene er noe som venstre-siden må forholde seg til på en annen måte enn å bare avvise dem, sier Simonsen.

Hun mener at punktene i Frps program som går inn på velferdsstaten i forhold til privatisering, er de mest interessante.

– Det er en stor utfordring for de rødgrønne og Arbeiderpartiet, som jo dels med rette har blitt beskyldt for å ha privatiseringsfobi. Hvis man ikke har bedre svar på spørsmålet om privatisering annet enn ren avvisning, så vil man få store problemer i forhold til de utfordringene som velferdsstaten står overfor, sier Simonsen.

– Politikk for økt ledighet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at hundredagers-programmet til Frp vil gi økte renter og større ledighet. Stoltenberg sier programmet gjennomsyres av markedstenkning.

– Dette er kjent Frp-politikk og knapt noe som helst nytt. Og det er definitivt ikke en politikk som kan styre Norge trygt gjennom den økonomiske krisen, sier statsministeren til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg synes ikke Frps program er spesielt rettet mot Høyre og borgerlig samarbeid.

– Man kan trygt fastslå at 100-dagersrevolusjonen er avblåst og erstattet med komiteer og utredninger. Det er helt sikkert en del ting vi er enige om, og en del ting er uenige om, men en plan i seg selv gjør ingen forskjell når det gjelder utsiktene til å få på plass et borgerlig samarbeid, sier Solberg.

– Resirkulert

Politisk kommentator i TV2, Stein Kåre Kristiansen sier til TV2 Nyhetskanalen at han ikke er overrasket over noen av de 101 punktene som i dag ble presentert.

– Dette er gammelt nytt - og ren Frp-poltikk. Frp har resirkulert partiprogrammet sitt, sier Kristiansen, som ikke mener at programmet inviterer til politisk samarbeid.

Lekket ut

Det har vært mange lekkasjer i forkant av dagens presentasjon, og det har vært kjent at Frp blant annet vil lovfeste folks rett til sykehjemsplass, redusere avgifter på bil, alkohol og arv, og stramme inn på asyl- og flyktningpolitikken ved «å sende ut 80 prosent av grunnløse asylsøkere innen 48 timer».

Les om alle lekkasjene: Slik skal de forandre Norge

Les også: - Frp må forvente å tas tøft

Hard motstand

Mange av de 101 punktene som Frp la frem i dag handler om tiltak som innebærer en omfattende liberalisering av norsk alkoholpolitikk. Partiet kan dermed vente seg hard motstand på Stortinget dersom Frp akter å gjennomføre punktene.

Les mer: Frp lover vin i matbutikken hver dag

– Dette er stikk i strid med alle faglige råd. Økt tilgjengelighet skaper økt forbruk – og større problemer, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten om Frps alkoholpolitikk tidligere i dag.

Mens Venstre-leder Lars Sponheim kalte listen for «Frps totale frislipp».

– Alt det de foreslår må jo vedtas av Stortinget, og der har ikke Frp en gang øyekontakt med flertallet i disse sakene. Dette er ren politisk lek fra Frp, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger