- Frp må forvente å tas tøft

Det samme opplevde også SV for fire år siden, sier valgforskere.

Siv Jensen

Frp-leder Siv Jensen på talerstolen under Fattigdomshøringen 2009 i Oslo fredag.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Lørdag legger Frp fram oversikten over alt de skal få til i løpet av sine første 100 dager dersom de kommer til makten.

Etter å ha jobbet med denne lista i ett år, håper partiet at lørdagens «avduking» skal løfte dem på meningsmålingene.

Valgforsker og statsviter Toril Aalberg ved NTNU mener at Frp med dette er iferd med å begå noe i nærheten av en genistrek.

- Lykkes til de grader

Valgforsker Toril Aalberg

- Frp kommer til å lykkes til de grader, sier valgforsker Toril Aalberg.

- Med sitt 100-dagersprogram har Frp brukt dramaturgi og lekkasjer som er et statsbudsjett verdig. De sikrer kraftig fokus på politikken sin fra alle journalister og kommer til å lykkes til de grader med taktikken, sier Aalberg.

På samtlige NRKs partibarometer mellom mai og september i fjor, var Frp landets største parti med opptil 32,1 prosents oppslutning. Nå har de falt noe tilbake, mens de rødgrønne får flertall på flere ferske målinger.

- Det har vært mye oppmerksomhet rundt at Frp har gått tilbake på tidligere løfter, og med 100-dagersprogrammet kan partiet få fokus på egne politiske saker, sier politisk kommentator i NRK Lilla Sølhusvik .

Aalberg viser til at det er typisk for Frp at de faller i oppslutning etter gode juli-målinger, siden de pleier å dominere den politiske dagsordenen i ferien.

- Trives med oppmerksomheten

Lilla Sølhusvik

- Premissene for Frps 100-dagersplan er endret, sier politisk kommentator i NRK Lilla Sølhusvik.

Foto: NRK

- Partileder Siv Jensen har sagt at partiet har falt på de siste meningsmålingene fordi de har vært i skuddlinjen og urettmessig blitt angrepet av Ap. Vil ikke Frps 100-dagersplan da føre til ytterligere oppmerksomhet og angrep fra andre partier – og dermed dårligere oppslutning?

- Jeg tror de trives bra med oppmerksomheten. Det er ikke gitt at Frp taper på det om deres 100-dagersprogram blir forsøkt skutt i filler av de andre partiene, sier Aalberg, og legger til:

- Dette er gjenkjennelige argumenter fra Frp – at de kjemper mot eksperter, politikere og journalister. Mye av velgergrunnlaget handler om misnøye med «the establishment», sier Aalberg.

Mener SV opplevde det samme

Både Sølhusvik og Aalberg viser til at Frp må forvente at partiprogrammet deres blir finstudert.

- Om de får regjeringsmakt vil programmet gjennomgås med lys og lykte – akkurat det samme som skjedde med SV for fire år siden, da de endte i en regjering for første gang, sier Sølhusvik.

- Da SV lå an til regjeringsmakt fikk de også samme behandling. Og det endte med at de fikk mye dårligere oppslutning på meningsmålingene enn på våren før valget, istemmer Aalberg.

Om det mye omtalte 100-dagersprogrammet sier Frps første nestleder Per Sandberg følgende:

– Utgangspunktet er at vi legger fram våre forslag på våre premisser, men det vil være merkelig om ikke flere av forslagene vil få støtte fra de tre andre borgerlige partiene.

- Har mistet verdi

NRKs politiske kommentator Lilla Sølhusvik mener at premissene for Frps politiske 100-dagersplan har endret seg kraftig siden arbeidet med den tok til for ett år siden.

- Det startet med at Frp i fjor gikk i gang med å innhente informasjon fra departementer hvor langt de kunne alene i å gjennomføre politiske endringer på 100 dager uten å gå veien om Stortinget.

Frp-generalsekretær Geir A. Mo sa i juli i fjor at Frp bare kan regne med 100 dager – og knapt nok det – på å vise at de har noe i regjeringskorridorene å gjøre. Frp var da landets største parti, men ingen ville samarbeide med dem. I dag – to og en halv uke før valget – er situasjonen en annen.

- Siden den gang er ikke Frp største parti, og Høyre har sagt at de vil regjere sammen med dem, så forutsetningene er endret, og denne 100-dagersplanen har mistet noe av sin verdi, sier Sølhusvik.

Tror ikke på Frp i regjering

Hun sier at det er lite som tyder på at mange av partiets ønsker vil gå i oppfyllelse.

- Det ser ikke ut til at Frp og Høyre får flertall, og flere av Frps forslag er ikke noe som KrF eller Venstre vil omfavne, sier Sølhusvik.

- Hvis det rødgrønne flertallet ryker og Høyre og Frp danner flertallsregjering vil nok noen av forslagene fra Frp kunne gjennomføres. Men det ligger et godt stykke fram. Sjansen for at de to partiene får flertall er ganske liten, og både Venstre og KrF har signalisert at de ikke vil samarbeide med en slik regjering, sier Aalberg.

Mottrekk fra Ap

Arbeiderpartiet planlegger motangrep mot Frps 100-dagersplan med 100 argumenter og like mange fotnoter. Ap-sekretær Raymond Johansen sier til NTB at han vært med å meisle ut en liste på 100 punkter over saker som han ikke tror blir nevnt i 100-dagersprogrammet til Siv Jensen og co.

– Frp vil nok ikke skrive om konsekvensene av deres iver for kommersielle privatskoler, eller deres svekkelse av arbeidsrettigheter. Det blir spennende å se hva Frp trekker fram som partiets kortsiktige kulturpolitikk, sier Johansen til NTB.

SISTE NYTT

Siste meldinger