Hopp til innhold

Frp vurderer å åpne for surrogati

Fremskrittspartiet kan bli første stortingsparti som åpner for surrogati. Et flertall i partiets programkomité stiller seg bak forslaget, etter det NRK erfarer.

Per Sandberg

Per Sandberg (Frp) leder Fremskrittspartiets programkomité.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I programforslaget går komiteen inn for det den kaller en mer proaktiv linje i bruken av gen- og bioteknologi. I forslaget heter det blant annet at «Fremskrittspartiet vil åpne for surrogati», ifølge flere kilder NRK har snakket med.

En av dem som støtter forslaget, er FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Dette handler om barnets beste. Surrogati eksisterer som metode for å få barn. Da må man spørre seg om det er best at det skjer i trygge omgivelser i Norge, eller i utlandet, noe som skaper juridiske utfordringer for barnet senere, sier Svendsrud til NRK.

Landets første

Bjørn-Kristian Svendsrud

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud støtter forslaget.

Foto: Holvik, Sondre Steen / NTB scanpix

Dersom programforslaget blir vedtatt på partiets landsmøte i mai, blir Frp første parti på Stortinget som går inn for surrogati.

– Uavhengig av resultatet av voteringen på landsmøtet, er dette viktig å ta opp og snakke om. Jeg vet ikke hva utfallet blir, men jeg skal gjøre hva jeg kan for at vi tenker på barnets beste i dette spørsmålet, sier Svendsrud.

Han sier partiet vil se nærmere på hvordan ordningen bør innrettes, dersom årsmøtet stemmer for forslaget.

Høyre sier nei

Nikolai Astrup under presentasjon av førsteutkast til Høyres partiprogram for perioden 2017-2021.

Nikolai Astrup (H) ønsker ikke å tillate surrogati i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringspartner Høyre er ikke klar for å gi grønt lys for surrogati i Norge, men sier i sitt program at de heller ikke ønsker straffeforfølging av par som finner en surrogatmor i utlandet.

– Det å gjøre gravidet til gjenstand for kjøp og salg er etisk utfordrende. Det å gå gravid innebærer stor helserisiko for kvinner, og bør ikke bli gjenstand for kommersialiersing, sier Nikolai Astrup (H) til NRK.

– Hvis vi fortsetter i regjering sammen med Frp, må vi da finne ut av hvordan vi skal håndtere det spørsmålet. Nå må vi først avholde våre landsmøter og se hva utfallet blir, sier han.

AKTUELT NÅ