Hopp til innhold

Over 100.000 familier kan miste barnetrygd med Frp

Foreldre som til sammen tjener over 925.000 kroner vil miste barnetrygden dersom Fremskrittspartiets programkomité får det som den vil.

Per Sandberg

Frp-nestleder Per Sandberg leder partiets programkomité.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det kommer fram av programkomiteens forslag til partiprogram, som etter planen skal ferdigstilles mandag.

«Barnetrygden skal behovsprøves. Foreldre med en samlet skattbar inntekt på 10 ganger grunnbeløpet skal ikke ha rett på barnetrygd» heter det i det endelige forslaget, etter det NRK kjenner til.

I dag får foreldre 970 kroner i måneden i barnetrygd for barn under 18 år som bor hjemme i Norge.

Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i 2015 over 110.000 barnefamilier med inntekt på over 1 million kroner i Norge.

Vil gi mer til andre

Harald Tom Nesvik i programkomiteen sier at forslaget ikke innebærer å kutte i summen som brukes på barnetrygd.

– Vi ønsker å bruke de samme pengene til å styrke de som har lavest inntekt. Det er ikke snakk om å bruke mindre på barnetrygd, sier han til NRK.

Han understreker at det er Frps landsmøte i mai som skal bestemme hva partiets politikk blir, og at det også ligger fremme forslag om å beholde barnetrygden og om å gjøre den kommunal.

Borgerlig uenighet

Kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen under offentleggjøringen av resultat fra PISA 2015 idet han besøker universitetet i Oslo, tirsdag.

Torbjørn Røe Isaksen leder Høyres programkomité. Han sier Høyre kan diskutere innretningen av barnetrygden med regjeringskollega Frp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Også Høyres programkomité har diskutert endringer i barnetrygden, men har landet på å beholde ordningen.

– Jeg tror det er god sjanse for at Høyre fortsatt vil mene at barnetrygden er fornuftig, men vi kan være åpne for å diskutere justeringer, som for eksempel å øke den for dem som tjener minst, sier programkomitéleder Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Støttepartiene Venstre og KrF er uenige om Frps forslag.

Guri Melby

Guri Melby er med i Venstres programkomité.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi ønsker å bruke støtteordningene til barnefamiliene på en mer målrettet måte, så det når fram til de som trenger det mest. Da kan behovsprøving være en god idé, sier Guri Melby, som er nestleder i Venstres programkomité til NRK.

Venstres programkomité har imidlertid kommet fram til et litt annet forslag enn Frp, og foreslår å bare beholde en tredel av barnetrygden, og bruke resten av pengene på gratis barnehage.

– Vi har aldri vært for å behovsprøve barnetrygden. Vi ønsker å beholde den som en universell ordning. Den er ubyråkratisk og den treffer alle, sier KrFs familie- og kulturpolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold til NRK.

Vil fjerne trosstøtte

Programkomiteen i Fremskrittspartiet foreslår også å droppe hele tilskuddsordningen for trossamfunn, og erstatte den med et fond for vedlikehold av kulturhistoriske kirkebygg.

Heller ikke det klinger godt hos Bekkevold i KrF.

– Trossamfunn er utrolig viktig, ikke minst som en sosial arena som samler mennesker. Så jeg håper ikke Frp får flertall for det, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger