Hopp til innhold

Frp utelukker ikke nabo-tvang

Hva skjer når én kommune sier nei til sammenslåing, mens naboen sier ja? Lederen for kommunalkomiteen på Stortinget åpner for tvang også her.

Helge Andre Njåstad

NEI: Så langt har innbyggerne sagt sin mening i 161 folkeavstemninger. Nesten 70 prosent av dem har endt med nei-flertall. Ifølge regjeringen gir innbyggerundersøkelsene, der et representativt utvalg er spurt, et mer nyansert bilde. – Det er ingen grunn til å være pessimistisk, sier Njåstad.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Vi utelukker ingenting. Først skal vi se hva kommunestyrene og fylkesmennene sier, så blir det rikelig anledning til å trekke konklusjoner neste vår, sier Fremskrittspartiets Helge André Njåstad til NRK.

  • Sjekk resultatene i alle folkeavstemningene i kartet nederst i saken

Så langt har tvangsdebatten i kommunereformen handlet om at Stortinget kan skjære gjennom dersom én nei-kommune blokkerer for flere ja-kommuner i samme region.

– Det er jo den tvangsåpningen som lå allerede i 2014-dokumentet her i Stortinget, sa statsminister Erna Solberg da NRK onsdag stilte henne spørsmål om nei-flertallet i folkeavstemningene gjør at behovet for tvang blir større.

Først når kommunestyrene bestemmer seg i juni får vi en fullstendig oversikt over hvor mange slike tilfeller Stortinget til sist må avgjøre.

Men resultatene i folkeavstemningene tyder på få scenarier der kun én kommune «ødelegger» for sammenslåing av fire eller flere.

Mange forsøk på store regionkommuner er allerede avblåst. For folket sa ikke nei i bare én kommune da byer som Molde, Ålesund, Kristiansund og Stavanger ville danne store regionkommuner med naboene. I samtlige folkeavstemninger snudde folket ryggen til storbykommunen:

I spørretimen onsdag sa Solberg at dette tyder på at tiden ikke er moden for «mange store regionskommuner».

Samtidig ser vi at det er mange steder hvor de mindre kommunene ser seg tjent med å slå seg sammen, fordi de kanskje ser at skal de gi et godt faglig tilbud til sine innbyggere på de kritiske områdene for dem som trenger det mest hjelp, så er det riktig å slå seg sammen.

Erna Solberg / Spørretimen 02.06.2016

Men også små nabokommuner kan være uenige. NRKs oversikt over resultatet i folkeavstemningene viser flere eksempler på sprikende resultater:

Kan Stortinget bruke tvang også når det er snakk om to naboer? Eller er det bare aktuelt når én kommunes nei står i veien for en storkommune?

Frp-politiker og leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, svarer at han ikke vil utelukke noe.

– Vi vil se på helheten neste vår, og gjøre grundige vurderinger. Jeg kan verken bekrefte eller utelukke noe i denne situasjonen nå.

Arbeiderpartietets Jonas Gahr Støre

FRIVILLIG: Støre sier at han så langt ikke har sett ett eneste tilfelle der tvang kan være aktuelt.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Vi står jo fast på den linja vi alltid har hatt, nemlig at reformen baserer seg på lokale prosesser og at vi i hovedsak følger dem, men at Stortinget forbeholder seg retten til å skjære gjennom, sier han.

– Må skjære seg fundamentalt

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil helst ikke snakke om tvang i det hele tatt. Ifølge han må det svært mye til før det kan bli aktuelt for Stortinget å overstyre lokale vedtak.

– Jeg diskuterer ikke begrepet tvang. Jeg synes det er helt galt å diskutere det. Stortinget har et ansvar om noe skjærer seg fundamentalt i Norge. Jeg har ikke sett noen eksempler i det kommunekartet vi nå har, som viser en sånn situasjon. Hvis du ber kommunene ta ansvaret, og det skal være basert på frivillighet, så må vi stå ved den linjen vi har lagt oss på, sier han til NRK.

folkeavstemning_kommunesammenslaaing3

AKTUELT NÅ