Hopp til innhold

Frp åpner for assistert befruktning for enslige

GARDERMOEN (NRK): Fremskrittspartiet åpner for å la enslige kvinner få assistert befruktning. Dermed er hele regjeringen for forslaget, som skal behandles i Stortinget 8. mai.

Frp landsmøte 2018.

DELT: Frp-leder Siv Jensen stemte for forslaget, mens første nestleder Per Sandberg, som har ledet redaksjonskomiteen, stemte mot.

– Jeg som politiker skal ikke være noe moralpoliti overfor dem som benytter seg av assistert befruktning. Jeg syns ikke staten skal sette noen begrensninger for hvilke valg familier og enkeltpersoner kan ta, sier Bjørn-Kristian Svendsrud i FpU til NRK.

Ungdomspartiet og fem fylkeslag sto bak forslaget, som ble vedtatt på Frps landsmøte på Gardermoen søndag. Partileder Siv Jensen var blant dem som stemte for forslaget.

Venstre har lenge vært for assistert befruktning for enslige, og Høyre gikk inn for samme standpunkt tidligere i april.

Lar representantene bestemme

Frp landsmøte 2018.

SKEPTISK: Per Sandberg leder Frps redaksjonskomité.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Spørsmålet om assistert befruktning for enslige kvinner skal behandles av Stortingets helse- og omsorgskomité om en drøy uke, som del av den såkalte bioteknologimeldingen.

Per Sandberg, som leder Frps redaksjonskomité, understreker at ingen stortingsrepresentanter skal føle seg bundet av å stemme i tråd med vedtaket.

– For forslagsstillerne har det vært viktig å få avklart dette spørsmålet, slik at stortingsgruppa har noe å legge til grunn. Men vårt prinsipprogram slår tydelig fast at det er den egen overbevisning som avgjør når dette skal behandles, sa han.

Selv stemte Sandberg mot forslaget på landsmøtet.

Helsepolitiker Sylvi Listhaug har ikke ønsket å kommentere saken overfor NRK i helgen, og var heller ikke til stede i salen under avstemningen.

Vil ikke finansiere

FrP landsmøte.

FORSLAGSSTILLER: FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I resolusjonen som ble vedtatt på Gardermoen understreker partiet at staten ikke nødvendigvis skal finansiere behandlingen.

– Mitt utgangspunkt er at du skal betale for det selv. Det er ikke statens oppgave å betale for assistert befruktning. Men vi må ha en prinsipiell linje der enslige og par behandles likt, forklarer Svendsrud i FpU.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger