Hopp til innhold

Her gjør Carl I. Hagen «århundrets politiske brøler»

Denne uken annonserte Carl I. Hagen nok en gang at han gir seg i norsk politikk. Vi gravde i arkivet og mimret om gamle dager sammen med den kommende pensjonisten.

Carl I. Hagen om sin største politiske tabbe.

SE VIDEO: På sin første arbeidsdag på Stortinget begikk Carl I. Hagen (30) det han betegner som århundrets politiske brøler.

– For å si det sånn, det tror jeg ikke før jeg ser det, sier Eli Hagen.

Ektemannen Carl kunngjorde denne uken at han nå gir seg i politikken, men det har han sagt før. Sist han pensjonerte seg var i 2008. Da trakk han seg fra rikspolitikken, og i et intervju med VG fortalte Hagen at det var hagearbeid som nå skulle stå i fokus.

Det gikk ikke mer enn to år før Hagen gjorde comeback. Denne gangen ville han bli ordfører i Oslo. Hagen forklarte tilbakekomsten med at han hadde savnet seg selv.

– Han skulle gitt seg på topp, men han greide ikke. Han er et politisk dyr, men nå har han selv skjønt at det må slutte en gang, sier Eli Hagen.

– Forblir sjuende far i huset

Carl I. Hagen selv sier at selv om det nå er slutt, så betyr det ikke nødvendigvis at det blir stille fra ham.

– Jeg er sjuende far i huset og jeg har god samvittighet for å være det. Jeg legger bånd på meg. Det er ikke alltid Siv tror det kanskje, men jeg har sagt til henne et par ganger at når du irriterer deg over at jeg sier et eller annet, så husk at da er det ni andre ganger som jeg ikke har sagt noe, sier Hagen.

40 år som en omstridt karakter i norsk politikk, har ført til timevis med severdig innhold i NRKs tv-arkiv.

Vi lot Hagen få se noen høydepunkter fra karrieren. Som da han gikk av som partileder i Fremskrittspartiet i 2006 etter 28 år. Et parti han hadde bygget opp fra grunnen.

– Eli var godt fornøyd. Det var jeg også, sier Hagen.

Sirkus, kjempetabbe og kabaret

Leter vi lenger bak i arkivet, finner vi dramatiske scener fra da Hagen skulle tale på Grünerløkka, men ble pepet ut og bombardert med egg av demonstranter.

På 90-tallet ble Hagen bombardert med egg og skjelt ut av demonstranter.

SE VIDEO: Det kunne til tider gå hardt for seg når Carl I. Hagen gikk på talerstolen.

– Sympatien fikk jeg. Blitz var mine beste, nyttige idioter i årevis. De skulle bekjempe meg, men var egentlig reelle støttespillere hver gang de protesterte, hylte og skreik, sier Hagen.

En del sirkus har det også blitt. Hagen på aerobictime og Hagen på stram line på sirkus (!), for å nevne noe.

Det var ikke vanskelig å finne sirkus rundt Hagen i NRKs arkiv. Også helt bokstavelig.

SE VIDEO: Mye kuriøse klipp med Carl I. Hagen fra NRKs arkiver.

Av det mer kuriøse vi fant, var en drøyt 17 minutter lang kabaret av og med Frp fra 1978. Her opptrer Hagen i flere roller, blant annet som politimann, og syngende byråkrat.

– Dette kunne NRK vise i reprise, sier Hagen.

Vi tok ham på ordet, så her har du hele kabareten:

Fremskrittspartiets kabaret fra 1978 med politiske sketsjer-

SE VIDEO: En kabaret av og med Frp fra 1978. Carl I. Hagen spiller flere av rollene.

Hagen ble også intervjuet av NRK på sin første dag som stortingspolitiker. En 30 år gammel og da urutinert Hagen, begikk en mediestrategisk og politisk kjempetabbe første arbeidsdag, ifølge ham selv.

Hagen satt på vippen i spørsmålet om fri abort, men fortalte NRKs reporter Geir Helljesen at han kom til å stemme mot da han ble intervjuet på Løvebakken før innlegget i Stortinget. (Se video i toppen av artikkelen)

– Min stemme avgjorde, og i stedet for å holde spenningen ved like helt til jeg gikk på talerstolen, så avslørte jeg mitt standpunkt i det første intervjuet. Hvor dum går det an å bli, sier Hagen.

Håper på mer reise

Når han nå snart pensjonerer seg for alvor skal han prioritere familien og holde foredrag. Kanskje det blir noen innlegg i avisen når han har behov for å mene noe, også.

– Han greier ikke å holde seg unna meninger. Han sitter og ser på nyheter og river ut fra aviser og mener noe hele tiden. Så han kommer til å mene noe til han ligger under torva, sier kona Eli.

Hun håper at hun skal få mer tid sammen med ektemannen framover. Planene er mange:

– Jeg håper at vi får tid til å reise litt mer, altså privatreiser ikke bare sånne jobbreiser. Være litt mer i Spania og på fjellet. Vi har jobbet i tre år og pusset opp et sted på fjellet. Så jeg håper vi får litt mer tid til slike ting, som vi aldri har tid til, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger