Hopp til innhold

Dette må du få med deg fra Frps landsmøte

GARDERMOEN (NRK): Har du ikke fulgt med på Fremskrittspartiets landsmøte i helga? Her er noen av sakene du bør få med deg.

Frp landsmøte 2018

Partileder Siv Jensen under åpningen av Frps landsmøte på Gardermoen.

Listhaug og Wara tilbake

Avgått justisminister Sylvi Listhaug takket for støtten fra partiet den siste tiden.

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug og hennes etterfølger Tor Mikkel Wara ble begge tatt imot med stor applaus. Listhaug måtte som kjent gå som justisminister etter et omstridt Facebook-innlegg, mens Wara er tilbake i politikken 24 år etter at han meldte seg ut av Frp.

Listhaug takket for støtten fra partiet den siste tiden.

– Vi har lagt bak oss en turbulent tid, kanskje spesielt for meg. Tusen takk for støtten. Takk til Siv, som sto last og brast med meg. Hun og resten av regjeringsapparatet vårt var rede til å gå ut av regjering da dette sto på, sa hun.

Vil skrote sukkeravgiften

Påskehandel i Sverige.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Et samlet landsmøte stemte for et forslag om å vurdere reversering av de nye avgiftene på sukker og brus, som ble innført i januar. Avgiftene kom til i forhandlinger om årets statsbudsjett. Mange i Frp mener avgiften rammer norsk industri ved å oppmuntre til grensehandel av brus og godteri i Sverige.

Vil forby bønnerop

A partially-eclipsed sun is seen in Amman
Foto: Muhammad Hamed / Reuters

Frp ønsker et forbud mot bønnerop fra høyttalere ved moskeer i offentlige rom. Det ble klart etter en heftig debatt, der motstandere mente forslaget var «kommunistisk» og advarte mot å forby alt man ikke liker.

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen støtter forslaget. Han viste til at det kristne kulturarven er tusen år gammel i Norge, mens islam kom til landet på 1970-tallet.

– Disse to kan ikke likebehandles. Det er ikke mulig å sammenligne bønnerop med kirkeklokker, sa Amundsen før Frp-landsmøtet med klart flertall og partileder Siv Jensen i spissen stemte for forslaget.

Vil la enslige få assistert befruktning

Frp landsmøte 2018.

Frp gjør som Venstre og Høyre og går inn for å la enslige kvinner få barn ved assistert befruktning. Saken kommer opp på Stortinget i forbindelse med bioteknologimeldingen, som skal behandles i helse- og omsorgskomiteen 8. mai. Arbeiderpartiet støtter også forslaget, og det er dermed et stort flertall på Stortinget.

Lyktes med å finne folkevin

Stortingsvalget 2017
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I mange år har Eli Hagens favorittvin fra australske Jacob's Creek blitt servert til festmiddagen på Frps landsmøter. I år gikk Frp-staben inn for å finne en erstatter, og landet på Saint-Vincent 2016 fra Gabriel Meffre.

– Det er viktig for oss at vinen er tilpasset en folkelig gane. Vi vil jo ha høyest mulig score på internevalueringen, sier Frps generalsekretær Fredrik Färber til NTB.

Vinekspert Aase E. Jacobsen i nettstedet Aperitif sier til nyhetsbyrået at partiet har lyktes med valget.

– En folkevin i positiv betydning av begrepet, mener hun.

Solberg vitset med Frp

FrP landsmøte.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Latteren satt løst da statsminister Erna Solberg (H) gjestet landsmøtet. I sin hilsningstale til landsmøtet beskrev hun partiet som en attpåklatt på borgerlig side.

– Vi har funnet en god plattform for samarbeid, men dere er kanskje litt mer utålmodige enn oss. Å være 134 år gir kanskje grunnlag for litt saktmodighet og ettertanke. 45-åringer er jo litt i panikkalderen, sa Solberg med henvisning til de to partiene stiftelsesdatoer.

Samtidig tonet hun ned kulturforskjellene mellom de to partiene.

– Du vet at noe har skjedd i norsk politikk når finansministeren fra Frp kommer til Høyres landsmøte for å advare mot å bruke for mye penger, sa Solberg. Hun avsluttet talen med en oppfordring i samme gate:

– Finn gode løsninger, som ikke er for dyre, formanet statsministeren.

Carl I Hagen takker av

Frp landsmøte 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere partiformann Carl Ivar Hagen varslet nylig at han trekker seg tilbake fra politikken. Hagen fikk mye skryt for sin innsats for partiet, som han ledet fra 1978 til 2006. Selv brukte han anledningen til å snakke om en av sine kjernesaker: eldreomsorg.

– Jeg håper regjeringen vil vurdere en lovregel som sier at alle landets kommuner plikter å legge forholdene til rette for private leverandører av eldreomsorgstjenester, sa Hagen.

Hagen har også tidligere trukket seg tilbake fra politikken, og flere landsmøtedelegater har stilt spørsmål ved om han mener alvor denne gangen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ