Hopp til innhold

Frogner-drapet: – Barna blir godt ivaretatt av nær familie

Barna til kvinnen som ble drept på Frogner på onsdag, tas hånd om av familien, opplyser deres bistandsadvokat.

Pågripelse på E18 etter skyting på Frogner

STOPPET: Etter skytingen på Frogner ble mannen pågrepet på E18 i Bærum.

Foto: Berit Roald / NTB

Advokat Ida Andenæs er oppnevnt som bistandsadvokat for barna til kvinnen som ble drept på Frogner.

– De er i en svært traumatisk situasjon, der deres mor er drept. De er naturligvis preget av situasjonen, sier Andenæs til NRK.

– De blir godt ivaretatt av nær familie nå. De ønsker ro i situasjonen, det er viktig for dem, legger hun til.

Kvinnen ble funnet skutt og drept på onsdag morgen.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient siden i går, men han ble i morges overført til Oslo fengsel. Og de vurderer nå at han er såpass mentalt sliten og syk at han blir innlagt på psykiatrisk, sier mannens forsvarer Ole Petter Drevland til NRK.

Mannen som nå er siktet for å ha skutt og drept en kvinne på åpen gate på Frogner, ble tidligere i dag fengslet i fire uker.

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke mot mannen. Drevland sier at han anbefalte mannen å samtykke til fengslingen.

– Det eneste det får betydning for er i forhold til fremdriften til når han eventuelt kan avhøres. Han er ikke i form, mentalt sett, til å avgi forklaring. Og det underbygges av innleggelsen i dag, sier Drevland.

Drevland

Advokat Ole Petter Drevland.

Foto: Petter Strøm / NRK

Ifølge Drevland har den siktede det «ikke lett».

– Tilstanden hans, betyr det at han heller ikke er i stand til å ta stilling til skyldspørsmålet slik du ser det?

– Nei, det er jo ikke tema sånn som situasjonen er nå. Nå er det helsen hans som må ivaretas. Så får vi heller komme tilbake til sakens detaljer på et senere tidspunkt, sier Drevland.

Ikke avhørt enda

Mannen i 30-årene ble pågrepet av politiet på E18 onsdag morgen. Bare minutter tidligere hadde en kvinne i 50-årene blitt skutt og drept i Tostrups gate på Frogner i Oslo.

Tidligere på torsdag sa politiadvokat Rita Parnas at den siktede ikke får lov til å lese media.

– Han er fengslet på bevisforspillelsesfare, samtidig som han har forbud mot å lese media. Vi har ikke fått mulighet til å avhøre siktede ennå, derfor er det viktig at han ikke får anledning til å lese det som står, sa politiadvokat Rita Parnas.

Mannen samtykket til å la seg varetektsfengsle, men han er ennå ikke avhørt av politiet etter at han ble pågrepet.

– Han har ikke ønsket å la seg avhøre ennå. Jeg vet ikke hva som er årsaken, men vi har tro på at han vil forklare seg så raskt som mulig, sa politiadvokaten.

Hun bekreftet også at det vil bli foretatt en psykiatrisk undersøkelse av mannen.

– Det gjøres ofte i slike alvorlige saker, sa Parnas.

Etter det NRK får opplyst skal mannen ha hatt en tilknytning til et gjengmiljø på den tiden han ble dømt for over 20 år siden, men han skal ikke ha vært i politiets søkelys etter det.

Kriminell bakgrunn

Den gamle dommen fra Oslo byrett ble først omtalt av TV 2.

– Jeg synes dette er totalt meningsløst, og det viser litt hvordan alt blåses opp. En sak for 20 år siden, hvor han var ung, har selvfølgelig ingen betydning for denne saken, sier Drevland om mannens tidligere tilknytning til et gjengmiljø.

Etter det NRK får opplyst, ble politiet tidlig klar over mannens bakgrunn fra gjengmiljøet i hovedstaden etter gårsdagens pågripelse.

I desember 2000 ble han dømt for kidnapping som politiet knyttet til en pågående konflikt i gjengmiljøet i Oslo.

Mannen er også tidligere dømt for vinningskriminalitet og brudd på veitrafikkloven.

Mannen, som på dette tidspunktet var 19 år, ble sammen med fem andre menn dømt for blant annet vold og kidnapping i 2000.

Offeret ble lagt i bilen til den nå drapssiktede mannen og kjørt til en parkeringsplass og en skole før han ble sluppet løs, ifølge dommen.

Mannen ble også dømt for å ha truet med å skyte offeret som ble lagt i bilen. Ifølge dommen fra Oslo byrett måtte mannen sone 120 dager i fengsel.

AKTUELT NÅ