Hopp til innhold

Kvinne død etter skyting på åpen gate: − Framstår som forretningsmessig relasjon

En kvinne i 50-årene er død etter å ha blitt skutt på åpen gate på Frogner i Oslo. En mann i 30-årene er drapssiktet, etter å ha blitt pågrepet i en bil på E 18. Han har ikke tatt stilling til skyldsspørsmålet.

DIREKTE: Leder for Etterretning og etterforskning Grete Lien Metlid holder pressekonferanse om saken klokken 13.30.

Politiet fikk den første meldingen om den dramatiske skytingen klokken 08.27 onsdag morgen. Operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt sier til NRK at det ble meldt om skudd på åpen gate.

En kvinne i 50-årene ble bekreftet død på stedet.

Kvinne skutt og drept på Frogner i Oslo

Grete Lien Metlid, leder for Etterretning og etterforskning i Oslo polidistrikt.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Kun ti minutter etter at politiet fikk meldingen om skytingen ble en mann pågrepet i en bil på E18. Dette etter at politiet sendte ut signalement på en bil som forlot åstedet i stor fart.

– Politiet er raskt på stedet, fordi vi har enheter i nærheten. Vi får opplysninger om at mulig gjerningsperson skal ha tatt seg bort i bil. Det blir med en gang satt i gang observasjoner på utfartsveier.

– Det kommer opplysninger som fører til at den siktede pågripes om lag 10 minutter etter hendelsen, sier leder for Etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, på en pressekonferanse 13.30.

Etter det NRK får opplyst tok den siktede selv kontakt med politiet ved å blinke med lysene mot en patrulje på E18 ved Strand, der han ble pågrepet uten dramatikk.

Advokat Ole Petter Drevland

Advokat Ole Petter Drevland er oppnevnt som den siktedes forsvarer. Han sier hans klient er medtatt og sliten, og ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet. Her fra en tidligere rettssak.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Forsvarer: – Medtatt og sliten

Mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, sier til NRK at hans klient har samtykket til varetekt.

– Siktede har samtykket til varetekt etter råd fra meg på grunn av sakens karakter. Vi samtykker i kontorforretning og de vilkårene påtalemyndigheten ber om, sier Drevland og legger til:

– Han er jo pågrepet etter skyting, og når saken er så alvorlig ville han uansett blitt varetektsfengslet. Loven krever bare skjellig grunn til mistanke, og det er det jo i denne saken.

Mannen har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet så langt.

– Han er medtatt og sliten etter å ha sittet disse timene på glattcelle, og på grunn av hele situasjonen. Nå er det viktigste å ivareta han, når ting har roet seg vil vi ta stilling til et eventuelt avhør, sier Drevland.

Den siktede blir ifølge advokaten ikke avhørt i dag.

– Nå må politiet få ro til å etterforske saken, sier han.

Tildekket kropp på gata på Frogner i Oslo

Politiet fikk melding om skytingen klokken 08.27 onsdag morgen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Forretningsmessig relasjon

Selve pågripelsen skal ha vært udramatisk. Den pågrepne mannen er i 30-årene. Ifølge Meltid er det ikke noen familieforbindelse mellom de to.

– Det er ingenting som tyder på at det er tilfeldig. Det er en relasjon, slik det fremstår nå. Det er ingen familierelasjon, men det fremstår mer knyttet til noe forretnigsmessig, sier Metlid.

Hun sier at den siktede og den avdøde har hatt en «sivilrettslig konflikt». Etter det NRK får opplyst undersøker politiet om motivet for drapet kan ligge i en erstatningssak som nylig har vært behandlet i retten.

Den drapssiktede mannen har vært involvert i to byggeprosjekter for kvinnen. Den siktede ble i desember dømt til å betale 11,8 millioner kroner til den nå avdøde kvinnen.

Den pågrepne mannen er ennå ikke avhørt av politiet. Metlid sier politiet er i dialog med mannen om hvem han skal ha som forsvarer.

– Vi mener å ha dannet oss et godt bilde av hva som skjedde, sier Metlid.

Pågripelse på E18 etter skyting på Frogner

Politi på stedet der mistenkte ble pågrepet i en bil på E18 på Strand i Bærum. Han skal ha kjørt vestover.

Foto: Berit Roald / NTB

Funnet ved bil

Politiet sperret umiddelbart av Tostrups gate på Frogner etter skytingen. Den avdøde kvinnen ble funnet på gaten. Hun ble funnet like ved en bil, som nå undersøkes av politiets krimteknikere.

– Hun satt i bilen. Vi hørte skudd, sier en nabo, som ønsker å være anonym, på spørsmål om hva som skjedde.

Innsatsleder Svend Bjelland sa like etter klokken 9 at han kunne bekrefte at «en kvinne er drept i gata bak oss».

– Vedkommende er skutt på åpen gate, sa Bjelland.

Pågripelse på E18 etter skyting på Frogner

Politi på stedet der mistenkte ble pågrepet i en bil på E18 på Strand i Bærum. Han skal ha kjørt vestover.

Foto: Berit Roald / NTB
Drap Frogner
Drap Frogner
Drap Frogner
Drap Frogner
Drap Frogner

– Ikke noen fare for andre

Politiet har identifisert kvinnen som ble drept, men innsatslederen sier det er for tidlig å kommentere alder og nasjonalitet. Bjelland ønsker heller ikke si noe om den siktede er kjent for politiet fra før.

Operasjonslederen sier det er for tidlig å si noe om omstendighetene rundt skytingen, eller relasjonen mellom den avdøde kvinnen og den pågrepne mannen.

– Vi har ikke mye info om relasjon mellom dem, men ingenting tilsier at det er et tilfeldig offer. Vi opplever ikke dette som en fare for noen andre, sier Bjelland.

Den avdøde kvinnen bodde ikke i gata der skytingen skjedde, men i samme område. Innsatslederen sier det er for tidlig å si noe om hvorfor skytingen skjedde der den gjorde.

– Men det kan være så enkelt som at det var hun her var da hun traff gjerningspersonen.

Politiet jobber nå med å varsle kvinnens pårørende.

Kvinne død etter skyting på åpen gate i Oslo. Det var flere vitner i området da skytingen skjedde.

Ellinor Sæther jobber i en butikk like ved åstedet.

– Det var ett skudd. Så mange raske etterpå

Det var flere vitner i området da skytingen skjedde. Flere vitner NRK har snakket med sier det ble løsnet 4–5 skudd.

En nabo som ønsker å være anonym sier han satt og mediterte da han hørte skuddene.

– Jeg hørte det smalt noe jævlig. Det var ett skudd. Så mange raske etterpå. Det hørtes aggressivt ut, sier mannen.

– Man tenker ikke at det er skyting på Frogner. Jeg gikk ut og så en person på bakken, sier mannen til NRK.

Innsatsleder Sven Bjelland sier til reportere på stedet like etter klokken 9 at han kan bekrefte at «en kvinne er drept i gata bak oss».

Innsatsleder Sven Bjelland sier til reportere på stedet like etter klokken 9 at han kan bekrefte at «en kvinne er drept i gata bak oss».

– Helt forferdelig

Ellinor Sæther (19) jobber på Skafferiet på Frogner. Hun sier hun sto bak kassa, da hun hørte 5–6 smell etter hverandre. Sæther sier først hun trodde det var bygningsarbeid. Etter hvert kom det flere politibiler.

– Plutselig kom en kunde inn og sa: Nå er det krig i gata! Vi forsto ikke helt hva han mente. Så dukket det opp masse politi og sånt, og jeg ble avhørt. Da ble det litt skumlere enn jeg hadde trodd at det var, sier Sæther, og legger til:

Politisperringer etter at kvinne ble skutt på åpen gate

Politiet sperret av et større område etter skytingen. Rundt klokken 12 fikk personer som hadde parkerte biler i området hente disse.

Foto: Olav Døvik / NRK

At det skal kunne skje noe sånt, på åpen gate, er helt forferdelig. Jeg er så skjelven. Det er så nære. Og på Frogner, det er ikke sånt man tror skal skje, sier Sæther.

Michael Aune hadde undervisning på Zoom, da han hørte noen hammerslag utenfor huset. Aune sier han trodde det var noen arbeidere.

– Så så jeg også politibiler utenfor vinduet. Men jeg klarte ikke å koble lyden til politibildene. Jeg fortsatte å se på skolen på Zoom, så kom pappa inn og sa at det hadde vært skuddveksling utenfor huset. Da begynte jeg å tenke at lyden jeg hadde hørt, som jeg trodde var hamring, kanskje var skudd, sier Aune.

Han forteller at han kort tid etter fikk dette bekreftet etter å ha sjekket VG.

– Jeg er skjelven. Litt redd. Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd. Så er det veldig merkelig at noen skulle dø rett utenfor der jeg bor, som er et rolig strøk, sier Aune.

Politiet fikk beskjed om skytingen klokke 08.27 onsdag morgen, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NRK.

SKUTT: NRKs reporter Sverre Holm-Nilsen ved åstedet.

Fant våpen i mistenktes bil

På spørsmål om noen så hendelsen direkte, svarer innsatsleder Bjelland:

– Vi har snakket med flere vitner som har gitt opplysninger som er interessante for oss.

I en senere oppdatering til pressen sier innsatslederen at politiet mener de har «god oversikt» over saken.

Innsatsleder Bjelland sier politiet har kontroll på et våpen man mener er brukt. Våpenet ble funnet i forbindelse med at den antatte gjerningsmannen ble pågrepet langs E18, opplyser operasjonsleder Stokkli til Aftenposten. Dette sammenfaller med opplysninger NRK har fått.

Metlid ønsker ikke å kommentere denne opplysningen, men sier politiet har gjort gode beslag i saken.

Politiet tok seg onsdag formiddag også inn i en leilighet ikke langt fra åstedet. I tillegg var politiet onsdag på en adresse i Bærum som skal ha tilkntyning til saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger