Hopp til innhold

– Færre tippe-penger kan gå ut over liv og helse

Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Redningsselskapet er redde for at de i framtida ikke vil ha råd til å gjennomføre leteaksjoner på fjellet og til sjøs dersom de får mindre tippemidler.

Redningsselskapet

BEKYMRET: Redningsselskapet står for rundt 70 prosent av alle redningsoppdrag på sjøen. Det er de redde for at de ikke vil få nok penger til å drive med i framtida.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Vi er jo redde for at de midlene vi får i dag vil smuldre bort. I våre verste scenarier, så ser vi at vi kan miste muligens ti redningsskøyter, sier president i Redningsselskapet, Lars Hellandsjø til NRK.

Han er bekymret for at frivillige beredskapsorganisasjoner ikke lenger vil få så mye av overskuddet til Norsk Tipping, som per nå er på 18 prosent.

Årsaken er at Kulturdepartementet skal vurdere om tildelingen av penger til humanitære organisasjoner bør være annerledes enn det er i dag.

– Det ville være en nasjonal katastrofe dersom Redningsselskapet ikke får forutsigbarhet i driften, og beredskapen vil bli svært, svært svekket, sier Hellandsjø.

Redningsselskapet får 135 millioner kroner gjennom Tippenøkkelen i Kulturdepartementet per i dag.

– Kan gå ut over liv og helse

Øistein Mjærum

AVHENGIG AV TIPPEPENGER: Øistein Mjærum i Røde Kors sier Kulturdepartementets utredning skaper stor usikkerhet.

Foto: SALTBONES, Olav A / Røde Kors

Røde Kors får 215 millioner kroner til frivillig arbeid. Også de er bekymret for at Kulturdepartementets endringer vil få konsekvenser for den frivillige beredskapen.

– Faller denne finansieringen bort, så frykter vi at de frivillige ikke vil få den grunnopplæringen de må ha for å være frivillige, sier kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øistein Mjærum.

Mjærum sier departementets utredning skaper stor usikkerhet når det gjelder deres muligheter for kursing og deltakelse på redningsaksjoner for de 40.000 frivillige i framtida.

– I de mest alvorlige tilfellene, så kan dette gå ut over liv og helse, understreker Mjærum.

Også Norsk Folkehjelp, som får 15 millioner tippekroner, bekrefter overfor NRK at de er bekymret for at dette kan bety færre leteaksjoner.

Ingen pengeløfter fra kulturministeren

Hadia Tajik

–VENT OG SE: Kulturminister Hadia Tajik vil ikke love at de store humanitære organisasjoner får like mye av Tippepengene framover. Her er hun på øvelse med Redningsselskapet.

Foto: Ellen Omland / NRK

– De frivillige beredskapsorganisasjonene gjør en veldig viktig jobb hver eneste dag, både på land og på sjøen, innrømmer kulturminister Hadia Tajik (Ap).

Hun vil likevel ikke love noen penger før utredningen er ferdig 1 mars 2013:

– Evalueringen ser nærmere på hvilke kriterier man skal fordele de 18 prosentene fra spillemidlene ut fra. Det er viktig å finne nye kriterier som er rettferdige og langsiktige.

Tajik inviterer imidlertid de humanitære organisasjonene til å være med på vurderingen som skal foregå.

– Men disse tre, store humanitære beredskapsorganisasjonene i Norge er bekymret for at de mister grunnfinansieringen sin, vil de miste den?

– Nettopp fordi de bekymrer seg og har tanker om hvordan framtida bør være, så vil jeg som frivillighetsminister ha et tett og nært samarbeid med dem når vi skal utvikle kriteriene for fordeling av tippemidlene for fremtiden, svarer Tajik.

.

AKTUELT NÅ