Fra Australia til Norge for å protestere mot Equinor-planer

OSLO (NRK: NO) Søndag padlet et hundretalls demonstranter ut på fjorden midt i Oslo sentrum for å protestere mot Equinors planlagte oljeboring i Sør-Australia.

Surfere protesterte mot Equinors planlagte oljeboring i Sør-Australia.

Surfere protesterte mot Equinors planlagte oljeboring i Sør-Australia.

Tidligere har surfere padlet ut i vannet utenfor strender i Australia i protest mot Equinors planer om oljeleting i landet.

I dag kom padleprotestene til Norge og operahuset i Oslo. Budskapet var det samme: ikke start oljeleting «down under».

– Vi ber Equinor trekke seg ut. De planlegger å bore i et svært sårbart område. Hvis noe går galt der, vil det være en katastrofe. Vi ber det norske folk legge press på Equinor slik at de trekker seg ut, sier aksjonens leder Peter Owen til NRK.

Han påpeker at både BP og Exxon har droppet sine planer i området og mener det vil være ødeleggende for det norske firmaet sitt rykte hvis de fortsetter.

Peter Owen, The Great Australian Bight Alliance
Foto: Arld Sandsvik / NRK

Equinors landsjef Australia, Jone Stangeland, sier til NRK at selskapet har brukt to år på utarbeide en miljøplan og at de kan gjennomføre boringen med lave utslipp.

– Vi har levert inn en miljøplan som myndighetene nå skal behandle, og vi går videre med våre planer med en planlagt borestart i slutten av 2020, sier Stangeland.

Fått letelisenser av myndighetene

I juni 2017 ble Equinor operatør for og heleier av to letelisenser i Australbukta.

Ved årsskiftet 2020/2021 skal boringen etter olje og gass starte, men først må de få godkjent miljøplanen sin av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA.

The Great Australian Bight

Australbukta (The Great Australian Bight). Her vil Equinor lete etter olje.

Foto: Jaimen Hudson / Greenpeace

– Sier de har bred politisk støtte

Selv om surfemiljøet og miljøorganisasjoner vender ryggen til, er det mange lokalsamfunn som ønsker oljeplanene velkomne. Flere arbeidsplasser og de generelle samfunnsøkonomiske fordelene et slikt prosjekt kan bidra til, gjør at det har støtte.

– Vi opplever bred politisk støtte for våre planer både på delstats- og føderalt nivå. Det er australske myndigheter som har åpnet dette området for petroleumsvirksomhet og som har tildelt lisenser til blant andre Equinor. Great Australia Bight har også vært en del av nylige lisensrunder i Australia, skriver pressetalsperson Erik Haaland i Equinor i en e-post til NTB.

Det er ventet at det australske petroleumstilsynet vil komme med sin konklusjon om miljøplanen i tredje kvartal i år.

Surfere i Torquay i Victoria demonstrerer mot Equinor

I slutten av april demonstrerte surfere i Torquay i Victoria mot Equinor.

Foto: Steve Ryan/surfrider Foundation Australia / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste meldinger