NRK Meny
Normal

Fortsetter forhandlingene

Partene i lønnsoppgjøret ble ikke enige om det nye forslaget som ble lagt frem sent i går kveld. Forhandlingene fortsetter igjen klokken 10.00 i dag.

Lønnsforhandlinger

Arbeidsminister Dag Terje Andersen (t.h.) i møte med forhandlingslederne for meklingen i stat og kommune før pinse, her ved Arne Johannessen (f.v.), Unio-stat, Helga Hjetland, Unio-kommune og Jan Davidsen fra LO.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Nytt forslag

Etter det NRK kjenner til, tilbys partene nå en bruttopensjon på to tredeler av sluttlønn med levealdersjustering og regulering som folketrygdens alderspensjon. Dessuten tilbys det også en ordning som skal sikre tidligpensjonistene bedre pensjon når de blir 65 år. Pensjonister skal også kunne jobbe hvis de ønsker det, uten å bli trukket i pensjon.

Forslaget innebærer at en brutto-ordning videreføres for mange, men ikke for nye ansatte. De skal ha en pensjonsopptjening fra første krone i 2011 da ny folketrygd innføres.

- For dårlig

Partene synes samlet at forslaget fortsatt var for dårlig.

- Dette er et tilbud som ikke gir garantier for noe som helst for store grupper og det er for langt igjen til at vi kan se at tilbudet ligner på kravene våre, sier en aktør i utkanten av forhandlingene til NRK.

Regjeringens forslag er bedre for 62-åringene enn tidligere, mener noen. Andre innvender at statens tilbud sikrer 62-åringene livsvarig dårlig pensjon. Finansieringen av avtalefestet pensjon blir utsatt sammen med særaldersgrensene i mange yrker, som for eksempel politiet.

Les mer: - Vet ikke hva pensjonen koster

Les også: - Har seg selv å takke

Les også: - Dette er høyst uvanlig

Kan fortsatt bli streik

Innspurten i lønnsforhandlingene i offentlig sektor er inne i en intens fase og det kan fortsatt bli storstreik fra i morgen.

Kravet fra alle de ansattes organisasjoner; LO, UNIO, YS og Akademikerne i stat og kommuner, var i utgangspunktet en bruttogarantiordning med 66 prosent lønn ved 65 års alder etter 30 års opptjening, samt en god tidligpensjon.

Staten ønsket derimot en modell som gav dem som tjener mest og jobber lengst, mest i tjenestepensjon.

Meklingsfristen går ut om et døgn og forhandlingene kom i gang igjen i går etter en pause i pinsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger