Hopp til innhold

- Dette er høyst uvanlig

Aldri før har en statsråd satt seg ned ved forhandlingsbordet i meklingsfasen i et lønnsoppgjør. – Dette er en høyst uvanlig situasjon, sier Kristine Nergaard, forsker hos Fafo.

Dag Terje Andersen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det er helt nytt at en statsråd er så involvert i meklingsprosessen. Vanligvis kommuniseres det i brevs form. Det vi ser nå, er at Dag Terje Andersen setter seg ned med partene, og det er svært uvanlig, peker Nergaard på.

Sjelden pause

Samtidig er en pause slik partene i det offentlige lønnsoppgjøret tok i natt, også noe som ikke har skjedd før.

– Uvanen med å skyve på fristen og mekle på overtid, har gradvis blitt vanligere og vanligere. Men vi har aldri før sett at partene tar en pause i meklingen så langt inn i prosessen. Det at det skjer helt på tampen, gjør denne situasjonen dramatisk, sier hun.

For meklingen i stat og kommune hadde opprinnelig frist til midnatt i går, men spørsmålet om pensjon for offentlig ansatte ble så vanskelig at partene måtte ta en pause.

Klokken 10 i dag møttes partene hos arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) for å forsøke å finne en løsning på pensjonsspørsmålet.

– Viktigere enn å krangle om tusenlapper

Kristine Nergaard

Kristine Nergaard betegner situasjonen i lønnsoppgjøret som høyst uvanlig.

Foto: FAFO

– Dette viser at saken er viktigere og mye mer komplisert enn å krangle om noen få tusenlapper i den økonomiske rammen i et lønnsoppgjør, sier Nergaard.

– Dette er ikke en sak som kun gjelder dette lønnsoppgjøret, her er det mye som står på spill. Man skal legge et pensjonssystem som vil få stor betydning i svært mange år fremover.

Nergaard tror pausen i meklingen tyder på at det er en reell uenighet mellom partene.

– Viktige avgjørelser kommer ofte sent i slike oppgjør. At partene så seg nødt til å ta en pause, kan tyde på at de fortsatt står langt fra hverandre. Men det er også et tegn på at man ennå ser det som realistisk å finne en løsning, sier forskeren.

– Samtidig har vi å gjøre med så kompliserte forhold at partene sannsynligvis har behov for ekstra tid rett og slett for å regne på hva ulike løsningsforslag vil innebære av kostnader.

– Begge partene forhandler

De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne, krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

De har stått samlet bak kravet og gjort det klart at de ikke har noen ting å gi her.

– Men alle forhandlinger er «give and take», sier Kristine Nergaard.

– Det at meklingsfristen ble forlenget, viser at begge parter forhandler. Det er ikke et tegn på svakhet hos noen av partene, og det at det ikke er blitt brudd i forhandlingene og streik, kan ikke sees på som at noen har gitt seg.

Nergaard peker på at en streik ikke ville gjort pensjonsspørsmålet lettere å løse.

– Hvordan skal man komme ut av streiken? Her er det ikke tusenlapper det krangles om. Pensjonsspørsmålet er ikke lett å løse hvis striden havner i en lønnsnemnd.