Hopp til innhold

- Mange utfordringer å ta tak i

Mandag møttes nybakt NHO-sjef John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen til forhandlinger for første gang.

NHOs administrerende direktør John G. Bernander og LO-leder Roar Flåthen

Administrerende direktør i NHO, John G. Bernander, og LO-leder Roar Flåthen tar hverandre i hånden før starten av hovedavtaleforhandlingene mellom LO og NHO på Klekken mandag.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Både LO og NHO møtte opp med store delegasjoner som talte mer enn 30 personer hver, da de i dag møttes i Hønefoss for å forhandle i tre dager om ny hovedavtale.

Hovedavtalen regnes som arbeidslivets grunnlov, og reforhandles hvert fjerde år.

LES: Starter forhandlingene

- Det er mange utfordringer som vi nå må ta tak i og bli enige med arbeidsgiverne om, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK.

Faglige rettigheter i konsern et stridstema

Flåthen viser blant annet til konsernmodellene, der selve organiseringen av bedrifter kan gjøre det vanskelig for tillitsvalgte å forholde seg til beslutninger som tas.

- Vi må tilpasse konsernbestemmelsene til systemet vi ser i dag, og jeg håper vi blir enige med arbeidsgiverne for å tilpasse avtalene, sier Flåthen.

Og NHO-topp John G. Bernander er enig i at organisasjonene er uenig i mangt.

Administrerende direktør i NHO, John G. Bernander, og LO-leder Roar Flåthen

Administrerende direktør i NHO, John G. Bernander, og LO-leder Roar Flåthen skal forhandle om ny hovedavtale i tre dager.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

- Et tema det kan slå gnister av

- Det ene går på spørsmål om faglige rettigheter innenfor konsern, og så har vi en del prosedyrefrister på uavklarte spørsmål mellom partene, sier Bernander.

Han viser også til at NHO har fremmet krav om at der det er bedrifter i konflikt, skal ikke de ansatte ha anledning til å drive konkurrerende virksomhet fra de ansatte som er i streik.

- Dette er et tema som vi har hatt oppe før og som vi vet det kan slå gnister av, sier Bernander.