Direkte kl. 11.45: I dag kan forsvaret slik vi kjenner det forsvinne

I dag vil vi få svar på hvordan regjeringen ser for seg Forsvaret de neste 20 årene. Følg direktesendingen her!

Nettsending om forsvarets framtid

I dag vil vi få svar på hvordan regjeringen ser for seg Forsvaret de neste 20 årene.

Tillitsvalgt i Norges Offisersforbund i Andøy, Stein Håkon Eilertsen beskriver standarden på alt av bygg og anlegg ved flybasen i Andøy som meget god.

– Med minimale kostnader kan basen på Andøya fullt mulig brukes til eventuelle nye fly. Jeg er veldig spent på å se regnestykket over hva det vil koste å bygge opp tilsvarende fasiliteter på Evenes, sier Stein Håkon Eilertsen.

Eilertsen mener det er sløsing med penger slik regnestykket ser ut nå.

Forsvarsjefen har tidligere foreslått å legge ned flybasen på Andøya innen 2021 og flytte de seks Orion-flyene til Evenes.

Orion-fly på Andøya

I dag er det seks Orionfly som driver maritim overvåkning i nordområdene fra sin base på Andøya. Det er i dag 300 arbeidsplasser på Andøya flystasjon.

Foto: Arkiv / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Ifølge en lekkasje i VG onsdag følger regjeringen rådet langt på vei når langtidsplanen legges fram av statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Frps nestleder Per Sandberg klokka 12 i dag.

Regjeringen vil erstatte dagens Orion med fire nye amerikanske P-8 Poseidon-fly som skal operere fra Evenes. Ordførereren har problemer med å se hvordan det regnestykket skal gå opp.

– Jeg har ingen tro på at nedlegging kan bli resultatet. Det vil koste et milliardbeløp å bygge ned Orionbasen på Andøya og bygge opp all infrastruktur på Evenes. Hvorfor skal de ta den kostnaden når konsekvensen av en slik beslutning er så stor og dramatisk, sier han.

Nettsending om forsvarets framtid

I dag vil vi få svar på hvordan regjeringen ser for seg Forsvaret de neste 20 årene.

700 jobber i fare

For Andøy betyr en nedlegging at en av fem arbeidsplasser i kommunen forsvinner.

Jonni Solsvik (H)

Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) har ikke gitt opp håpet å beholde de seks Orion-flyene på Andøya.

Foto: Tone Gullaksen / NRK

– Dersom en så stor virksomhet legges ned, vil det få store, samfunnsmessige konsekvenser for hele regionen. Indirekte snakker vi om 800 arbeidsplasser i Andøy. I tillegg blir en av de mest innovative næringsklyngene knyttet til sivilt-militært samarbeid i Nord-Norge borte, som Andøya Space Center, sier ordføreren.

Skulle det verste skje har Solsvik en klar forventning til regjeringen sin.

– At vi får innsyn i regnestykkene og beregningene som er gjort.

Spent i Evenes

Samtidig kan det være godt nytt for Evenes, hvor de nye overvåkningsflyene blir flyttet, ifølge kilder VG har snakket med.

– Dersom Forsvaret kommer tilbake til Evenes med full tyngde vil ha stor betydning for oss, sier Evenes-ordfører Svein Erik Kristiansen (H).

Likevel er han forsiktig med å glede seg for tidlig.

– Uanset hva som skjer i morgen, kommer vi ikke til sprette sjampanjeflaskene. Dette skal behandles på Stortinget til høsten.

Kystvakten består

Kystvaktbasen på Sortland er også foreslått nedlagt av forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære råd, men lekkasjer tyder på at basen vil bestå.

Kystvaktsjef Steve Olsen tror ikke Forsvaret vil spare noe særlig ved å splitte basen mellom Ramsund og Bergen, slik det var foreslått.

Steve Olsen, sjef for KV Nord

Kystvaktsjef, Steve Olsen.

Foto: Ane Høyem / NRK

– Magefølelsen min sier det samme som lekkasjene har tydet på. Det er også det mest fornuftige å gjøre med tanke på oppgavene vi har, og sånn som vi bør være strukturert i fremtida.