Hopp til innhold

Forsvaret: Gå i uniform, men gå ikke alene

Forsvaret opphever rådet om at soldater og offiserer ikke bør gå i uniform på gata. Men det høye beredskapsnivået opprettholdes.

Norsk militæruniform med norsk flagg på skulder

TERRORTRUSSEL: Konkrete trusler mot politi og militære gjorde at forsvaret i fjor høst frarådet ansatte og soldater å bruke uniform på fritiden og på reise.

Foto: Olav Standal Tangen / Forsvaret

I november i fjor ble alt forsvarspersonell rådet til å unngå å bruke uniform på reise og på fritiden.

Dette skjedde etter at PST-sjef Benedicte Bjørnland gikk ut og sa at hun fryktet et terrorangrep på Norge innen 12 måneder. Militært personell og politi skulle være utpekt som konkrete mål for IS-inspirerte terrorister i Norge.

Nedjustert trussel

Ett år senere har PST nedjustert trusselen, og nå letter også Forsvaret på uniformsrådet. Dette skjer samme dag som Politidirektoratet kunngjorde at den midlertidige bevæpningen av politifolk opphører.

Forsvaret råder fortsatt militært personell til å være på vakt og helst ikke gå alene på gata.

«Militært personell i uniform skal vise årvåkenhet i det offentlige rom, og tilstrebe å gå flere sammen dersom dette er mulig» lyder anbefalingen fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Eystein Kvarving

Oberstløytnant Eystein Kvarving ber ansatte i forsvaret være på vakt mot trusler.

Foto: NRK

– Trusselen er svekket, men den er ikke borte. Vi anmoder fortsatt våre ansatte om å være årvåkne, sier oberstløytnant Eystein Kvarving til NRK.

Norsk militært personell på reise i utlandet skal fortsatt ikke bruke uniform på reisen. For militærpersonell som tjenestegjør i utlandet gjelder egne regler.

Forsvaret ber om at alle truende hendelser rapporteres tjenestevei til sikkerhetsorganisasjonen i egen avdeling​.

Flere angrep på uniformerte

Michael Zehaf-Bibeau

SKJØT SOLDAT: Michael Zehaf-Bibeau skjøt og drepte en soldat ved et minnesmerke i Ottawa i Canada i oktober i fjor.

Uniformerte soldater og politi har flere ganger vært angrepet av IS-inspirerte terrorister på gata i Storbritannia, Canada og USA.

– Det er unødvendig for oss å ta slik risiko, sa forsvarssjef Bruun-Hanssen til NRK i november i fjor.

Nå er trusselen nedtonet, men forsvaret opprettholder likevel beredskapstrinn Alfa. Det betyr at vaktholdet i alle militærleirer er styrket. Terrorberedskapssystemet i Forsvaret er delt opp i fire trinn, fra Alfa til Delta, som er det høyeste.

AKTUELT NÅ