Hopp til innhold

FHI: 23.000 kan være koronasmittet

Folkehelseinstituttet anslår at mellom 7120 og 23.140 nordmenn er smittet av koronaviruset. Det er ennå usikkert hvor stor effekt tiltakene til regjeringen har hatt for smittesituasjonen.

Pressekonferanse om videre tiltak i håndteringen av korona-pandemien

Fra venstre Line Vold fra FHI, statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.-

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken, skrev NRK at 500.000 mennesker kunne vært smittet om tre uker, dersom man ikke hadde innført tiltak. Dette er feil. Det riktige er at FHI anslår at 101.000 mennesker kunne blitt smittet i et slikt scenario.

Det er registrert 2566 smittede av koronaviruset i Norge, viser nye tall fra FHI.

Av disse er 196 rapportert smittet det siste døgnet. 12 personer er meldt døde av viruset til nå. Gjennomsnittsalderen på de døde er 87 år.

Matematisk modell

FHI har laget en matematisk modell som skal forutse hvordan viruset sprer seg. Ved kjøring av modellene viser de til smitteraten (R) ved starten av epidemien var på 2,4, et tall de karakteriserer som relativt høyt, men likevel lavere enn det Kina hadde. Dette er altså tallet på hvor mange nye hver enkelt smittet overfører viruset til.

De presiserer at de ikke vet R-tallet er akkurat nå, men modellen indikerer at tiltakene som ble innført 12. mars har hatt virkning. Tallene tyder på at smittetallet kan være nede på 1,3, takket være at det har vært mindre kontakt mellom mennesker.

FHI presiserer likevel at dette er utregninger fra en modell, og altså ikke de reelle tallene. Målet er hele tiden å få R så lavt som mulig.

– Vi vet ikke når toppen kommer, eller hvor spiss den blir. Men modellen vil hjelpe oss til å få et bedre kunnskapsgrunnlag framover, sa Line Vold fra FHI på pressekonferansen i ettermiddag.

Ulike scenarioer

I en rapport fra FHI går det fram at dersom smitteraten har vært på 2,3 siden tiltakene ble innført 12. mars, så vil tallet på smittede være på 42.000 4. april og 101.000 11. april. Det baserer seg på at det er null effekt av tiltakene.

Med en smitterate på 1,3, som innebærer at tiltakene har hatt en god effekt, så sier utregningene at det vil være 6000 smittede 4. april og 7500 smittede 11. april.

Dersom tiltakene har svært god effekt, slik at R er på 0,9, vil tallet være 2500 smittede pr. 28. mars og 2200 smittede 4. april, viser utregningene fra modellen.

Les hele rapporten her: https://www.fhi.no/contentassets/c9e459cd7cc24991810a0d28d7803bd0/covid-19-epidemien-risiko-prognose-og-respons-i-norge-etter-uke-12.--24.mars-2020.pdf

Pressekonferanse om videre tiltak i håndteringen av korona-pandemien

Statsminister Erna Solberg (H) på dagens pressekonferanse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) sier i ettermiddag at alle tiltakene blir videreført til over påske.

– Det er ikke mulig å si hvor raskt smitten sprer seg. Det vil ennå ta noen dager før vi ser om tiltakene vi iverksatte fungerte. Tiltakene videreføres til og med 13. april, sa statsministeren blant annet på den daglige pressekonferansen i dag.

Sjekk NRKs smittesimulator: Slik virker den nasjonale koronadugnaden

– Følg reglene

Solberg sa at målet er å komme ned i en smitterate på 1R, og hun varslet en ny vurdering i påskeuken. Hun oppfordrer innstendig alle om å følge de reglene myndighetene har innført.

Helseminister Bent Høie (H) gjorde det klart at smittetallene viser at situasjonen er stabil, og at vi kan ta det som en oppmuntring på veien.

– De neste ukene vil gi oss mer kunnskap om hvordan det vil fungere, sa han.

Høie ber folk holde minst to meters avstand innendørs, og ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe utendørs. I det offentlige rom nedbør avstanden være minst en meters avstand til andre, la han til.

I statistikken til FHI i dag går det fram at snittalder på de smittede er 47,1 år. 46 prosent er kvinner og 54 prosent er menn. 1279 personer er smittet i Norge, 996 er smittet utenlands og for 291 er smittestedet ukjent.

Av dem som er smittet i Norge har 643 vært nærkontakt av et kjent smittet tilfelle, mens 597 har ukjent smittebakgrunn.

70.608 personer var kl. 12 i dag testet for koronavirus her i landet.

– Målet er å slå ned på koronaepidemien så langt vi kan

Målet i den nye vurderingen er at hver person smitter færre enn én ny person i gjennomsnitt. Da vil virussmitten over tid gå tilbake.

Å slippe opp på tiltakene nå, vil innebære en sikker overbelastning av helsetjenesten. Vi må beskytte risikogruppene, sier Folkehelseinstituttet.

– Målet er å slå ned på koronaepidemien så langt vi kan.

Videre vil de vinne tid til å:

  • Forbedre behandlingen og øke kapasiteten i helsetjenesten
  • Øke testkapasiteten og få bedre sporingssystemer
  • Innhente kunnskap og erfaringer fra andre land
  • Utvikle vaksiner og ny behandling
  • Bruke tid på pasienter med andre sykdommer

Les også: Koronatiltakene videreføres til over påsken

Utvikling av risikovurdering

Folkehelseinstituttet har hele tiden endret på risikovurderingen, fra smitten kom til Norge og til i dag.

Norge fikk sitt første tilfelle av koronasmitte onsdag 26. februar. I risikovurderingen på det tidspunktet, anslo FHI at det ville være 100 smittede før påske. I slutten av februar planla Helsedirektoratet ut fra at opp mot 25 prosent kunne bli smittet.

I Folkehelseinstituttets risikovurdering 12. mars, ba de helsetjenesten planlegge for at 733.000 personer kunne bli syke, at 22.000 av dem måtte ha sykehusbehandling, og at 5500 av dem ville trenge intensivbehandling.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger