– Bedre forberedt denne gangen

Folkehelseinstituttet starter en ny anbudsrunde for å få på plass hepatitt B i barnevaksineprogrammet fra 2017. – Vi er bedre forberedt denne gangen, opplyser Folkehelseinstituttet til NRK.

Folkehelseinstituttet mener alle barn bør vaksineres mot Hepatitt B. Men så langt er det for dyrt.

SE VIDEO: Regjeringen har lovet at alle barn skal tilbys hepatitt B-vaksine, men i første anbudsrunde fikk FHI kun ett tilbud. Og det var for dyrt. Nå utlyses det på nytt.

Det forrige forsøket strandet fordi vaksinen ble for dyr. Etter at regjeringen utsatte innføringen av vaksine for barn mot hepatitt B, ble Folkehelseinstituttet bedt om å utlyse en ny anbudskonkurranse.

Å inkludere hepatitt-vaksine i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet fra 2016 ble dyrere enn anslått. Høyres og Frps representanter sier at ambisjonen er å få vaksinen inn i programmet i 2017.

Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksine ved Folkehelseinstituttet, forklarer at anbudet er avsluttet nå, og at det er to grunner til at Folkehelseinstituttet ikke tegnet noen kontrakt:

– For det første fikk vi bare ett tilbud, slik at det ikke ble noen konkurranse. For det andre trengte vi en endelig godkjenning fra helsedepartementet før vi kunne inngå en avtale, og den godkjenningen fikk vi ikke.

– Skal jobbe for å innføre det i 2017

Wolden sier imidlertid at Folkehelseinstituttet vil jobbe hardt for å klare å innføre hepatitt B i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2017.

– Vi håper at det skal gå den riktige veien neste gang. Departementet har gitt oss et oppdrag om å starte en ny anbudsprosess. Avtalen på dagens vaksine utgår i 2016. Vi trenger en ny vaksine, og håper det blir en vaksine som også inneholder hepatitt B som komponent, sier hun.

Nå er planen at vaksinen skal innføres i 2017. Hepatitt B skal inn i en såkalt sekskomponentvaksine, hvor man får hele seks vaksiner i samme stikk. Men prisen må ned for at myndighetene skal sørger for at alle barn får vaksinen.

– Vi skal også forberede oss bedre og gjøre en nytteanalyse, slik at vi blir enda bedre forberedt på hva vi bør betale for en vaksine som også inneholder hepatitt B. Vi tror det går bedre neste gang, sier Wolden.

Akutt og kronisk leverbetennelse

Barnevaksineprogrammet gis til barn fra de er mellom seks uker gamle og til de går ut av ungdomsskolen.

Hepatitt B-vaksinen beskytter mot akutt og kronisk leverbetennelse, som igjen kan føre til skrumplever og leverkreft.

Fram til nå har kun risikogrupper blitt vaksinert mot hepatitt B. Det er barn av smitteførende mødre eller barn med foreldre fra land der det her høy forekomst av hepatittviruset.

– Vi mener at vaksinen skal gis til alle barn fordi hepatitt B kan gi alvorlig sykdom. Det er et globalt helseproblem. Smittepresset blir større i Norge fordi globaliseringen øker, vår reiseaktivitet øker og barn er mest utsatt for å utvikle kronisk infeksjon, sier Wolden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger