Hopp til innhold

Regjeringen sier nei til allmenn hepatittvaksine

Regjeringen vil foreløpig ikke vaksinere alle barn mot hepatitt B. Dette bekymrer Legeforeningen, som frykter økt smitte av denne sykdommen blant unge.

En person får vaksine hos legen

Det nåværende vaksinasjonsprogrammet med fem vaksiner fortsetter også neste år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Verdens helseorganisasjon oppfordrer alle land til å innføre vaksinen i de nasjonale vaksinasjonsprogrammene, og Norge er ett av få land i Europa som ikke har gjort det.

Folkehelseinstituttet kom nylig kom fram til at det blir vesentlig dyrere enn tidligere antatt å ta med hepatitt i barnevaksinasjonsprogrammet.

Instituttet hadde ventet en totalpris på 20–30 millioner kroner for en 6-komponent-vaksinepakke som inkluderer hepatitt B. Men bare én tilbyder meldte seg og prisen var vesentlig høyere, opplyser instituttet.

Regjeringen valgte derfor å utsette innføringen, slik at det nåværende vaksinasjonsprogrammet med fem vaksiner fortsetter også neste år.

Legeforeningen skuffet

I mellomtida skal Folkehelseinstituttet utlyse en ny anbudskonkurranse med tanke på en eventuell innføring av hepatittvaksine i 2017. De er også bedt om å foreta en vurdering av samfunnsnytten av å innføre en slik vaksine.

– Jeg tror det er naturlig og forståelig at man ønsker å ha et nytt anbud for å se om man kan få ned prisen. Men ambisjonen fra oss på Stortinget i Høyre og Frp er at dette skal være i barnevaksinasjonsprogrammet fra 2017, sier Tone Trøen (H).

Ole Johan Bakke

Ole Johan Bakke i Legeforeningen.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

Legeforeningen er skuffet over avgjørelsen. De har lenge ment at hepatitt B-vaksine bør gis til alle ved å ta det inn i det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet.

En grunn er at dette vil beskytte dem når de blir eldre.

– De høye klamydiatallene viser at mange norske ungdommer i dag har ubeskyttet sex. Hvis hepatitt B kommer inn i denne gruppa, kan svært mange bli smittet, sier Ole Johan Bakke i Legeforeningen.

– Nordmenn reiser også svært mye, også til land i Østen hvor denne sykdommen er langt mer utbredt, sier han.

Viktig på reiser

Hepatitt B overføres ved at blod, sæd og andre kroppsvæsker kommer i kontakt med slimhinner eller skadet hud. I tillegg til sprøyter kan sykdommen smitte gjennom bitt, samleie, eller fra mor til barn under fødselen.

Opptil ti prosent av dem som blir infisert blir kroniske bærere av viruset, og står i fare for å få leverskader og leverkreft. Man regner med 40-60.000 smittede i Norge.

Sykdommen er langt vanligere i fattige land, og forekomsten er høy blant innvandrere fra Asia, Afrika og Sør-Amerika.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT