Hopp til innhold

FNs humanitære arbeidsgruppe i Syria innstiller arbeidet

FNs humanitære arbeidsgruppe i Syria avbrøt torsdag sitt arbeid ettersom de vedvarende kamphandlingene har forhindret leveringen av nødhjelp i minst en måned, melder AP.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

En man dekket av støv bærer et stykke metal etter et luftangrep i Aleppo. FN ville innføre en 48 timers våpenhvile for at humanitære korridorer inn og ut av den beleirede byen skal være trygge, men det går ikke de krigende partene med på.

Foto: AMEER ALHALBI / Afp

Staffan de Mistura, FNs Syria-utsending, uttalte at han hadde avbrutt arbeidsgruppens ukentlige møte etter bare åtte minutter, ettersom det ikke var «noe poeng» i å ha et slikt møte på grunn av forsinkelsene i leveringen av nødhjelp.

FN har gang på gang bedt om at det etableres humanitære korridorer inn og ut av den beleirede byen Aleppo. De krigførende partene har imidlertid ikke villet innføre en 48 timers våpenhvile per uke som trengs for at korridorene skal være trygge.

– Nå er det nok

– Vi har fått mange fagre løfter, men ingenting har skjedd. Nå er det partene som har

Switzerland UN Displaced People

Jan Egeland.

Foto: Martial Trezzini / Ap

ansvaret for å gjøre det mulig for oss å komme gjennom, forteller genralsekretær i Flyktninghjelpen og FN-rådgjevar Jan Egeland til NRK.

Han sier at de i morges fortalte de 24 fremmøtte medlemslandene med USA og Russland i spissen, og alle som har innflytelse i Syria, at nå er det nok.

– Da fikk de beskjed om å pakke sammen og gå hver til sitt, og forbedre seg på våpenhvileforhandlingene som er planlagt i ettermiddag, sier han.

– Nå har hjelpearbeidet blitt sabotert og vanskeliggjort nok ved at de bare søker krigshandlinger.

– Ikke mulig å komme gjennom kryssilden

Russland, som utfører flyangrep på vegne av regimet, har foreslått en tre timers våpenhvile hver dag, men dette er ifølge FN altfor lite.

– Det er et voldsomt sluttslag rundt Aleppo, men også mange andre steder hvor begge sider, men mest de russiskstøttede regjeringsstyrkene, ser ut til å tro at de har mye mer å vinne ved militære offensiver. Da er det ikke mulig å komme gjennom kryssilden med humanitære hjelpesendinger, sier Egeland.

Den humanitære arbeidsgruppen hadde som mål å få inn hjelp til alle beleirede områder i Syria.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ