Hopp til innhold

Flyteknikerne klare for å megle igjen

Lørdag kveld sier flyteknikerne i NFO at de er klare for å mekle videre. Mandag utvides streiken, og Widerøe forhåndskansellerer avganger. To av Widerøes rundturer er kansellert søndag.

31 flyteknikere blir tatt ut i streik fra lørdag morgen. Det vil føre til problemer i flytrafikken. Slik så det ut på Gardermoen da SAS-pilotene streiket i 2019

STREIK: 31 flyteknikere blir tatt ut i streik fra lørdag morgen. Det vil føre til problemer i flytrafikken. Slik så det ut på Gardermoen da SAS-pilotene streiket i 2019

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

To av Widerøes rundturer blir kansellert på grunn av streiken søndag. Det gjelder flyvningen Bergen-Kristiansand og Bergen-Stavanger, altså fire avganger totalt.

– Begge er tekniske kanselleringer. Vi har litt for lite folk i Bergen, så det går litt for sakte. Derfor måtte vi dessverre kansellere disse to turene, sier Silje Brandvoll, kommunikasjonsdirektør i Widerøe.

Widerøe jobber fremdeles med å få oversikt over neste uke.

– Intensjonen er å kunne forhåndskansellere noe for å for å få ned trykket. De passasjerene det gjelder vil bli kontaktet direkte. Vi skal prøve å finne gode løsninger for å enten booke dem om til andre avganger i Widerøe eller andre selskaper, sier Brandvoll.

Alle avgangene til Norwegian og SAS går fremdeles som planlagt søndag.

Klare for å mekle igjen

– I første omgang tar vi kontakt med NHO for å komme i dialog. Vi ønsker å forhandle og komme til en enighet, sier leder av Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), Jan Skogseth, til NRK.

Jan Skogseth er leder i Norsk Flytekniker Organisasjon

Jan Skogseth er leder i NFO.

Foto: NRK

31 flyteknikere gikk ut i streik lørdag morgen etter at meklingen mellom NFO og NHO luftfart ikke førte frem.

NFO opplyser til NRK at de vil ta kontakt med NHO i kveld.

– Vi gikk ut i streik fordi meklinga ikke førte fram og avstanden var for stor. Vi tydeliggjør at vi er interesserte i å fortsette dialogen og komme til en enighet. Det forutsetter at motparten også er forhandlingsbar, sier Skogseth.

– Har dere endrer noen standpunkt siden dere gikk ut i streik?

– Nei. Ikke før vi kommer tilbake til forhandlingsbordet.

Har det at dere nå vil tilbake til forhandlingsrommet noe med reaksjonene på en streik i en «reisesommer» å gjøre?

– Nei. Det hadde vi som standpunkt allerede ved bruddet.

NHO Luftfart skriver til NRK i en SMS i kveld at de så langt ikke har mottatt noen henvendelse fra NFO.

Forhåndskansellerer avganger

Både Norwegian, SAS og Widerøe blir rammet av streiken. Alle avgangene i helgen går som planlagt, men det er knyttet usikkerhet til avganger fra og med mandag.

– Det nye uttaket mandag vil påvirke oss ytterligere. Nå jobber vi for å få en oversikt, slik at vi kan forhåndskansellere noen avganger i neste uke. Vi vil minimere konsekvensene for trafikkavviklingen så godt som mulig, og skjerme flest mulig passasjerer, sier Brandvoll.

Også SAS og Norwegian jobber for å få oversikt over kommende uke.

De vil gi beskjed til sine reisende så snart som mulig, og oppfordrer til å ta kontakt med kundeservice ved spørsmål om reise.

Silje Brandvoll, direktør for Kommunikasjon og Samfunnskontakt i Widerøe

WIDERØE: – Det er 13 teknikere som er tatt ut i streik hos oss, men vi har mange flere rundt i landet. Det kan bli forsinkelser, men ingen kanselleringer til nå, sier Silje Brandvoll i Widerøe.

Foto: Ola Helness / NRK

– Det kan likevel bli noen forstyrrelser i helgen også, så reisende må smøre seg med litt tålmodighet. Vi ber folk møte som avtalt på flyplassen, sier Brandvoll.

Pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian sier til NRK at heller ikke de har noen kansellerte avganger på grunn av streiken.

– Foreløpig har vi lite informasjon, men i første omgang er jo dette en begrenset konflikt. Kundene som blir berørt vil bli kontaktet av oss. Vi vil også oppdatere våre nettsider om streiken, sier hun til NTB.

SAS opplyser at ingen av deres passasjerer blir berørt av streiken i dag.

– Ingen flyavganger blir påvirket hos SAS i dag. Passasjerer som eventuelt blir berørt fremover vil bli kontaktet av oss, men vi håper det kommer en rask løsning, sier Tonje Sund, pressesjef i SAS.

Folk i kø for bagasjeinnsjekking på Oslo Lufthavn Gardermoen, lørdag 18. juni.

GARDERMOEN: Køene på Gardermoen lørdag formiddag var ikke lenger enn vanlig. De skyldes heller ikke den pågående streiken.

Foto: Heather Ørbeck Eliassen / NRK

Utvider streiken neste uke

Allerede mandag blir streiken utvidet med ytterligere 75 flyteknikere. Da vil rundt en firedel av flyteknikerne organisert i NFO streike.

– Når uttaket blir større så kan driften bli påvirket ytterligere, med forsinkelser og mulige kanselleringer. Det betyr likevel ikke at alt stopper helt opp, og vi vil jobbe for å få folk frem dit de skal, sier Brandvoll i Widerøe.

Hun legger til at også hvor mange tekniske feil som oppstår, og hvilke feil det er, har innvirkning på driften.

– Har vi lite tekniske feil vil driften bli påvirket i mindre grad. Vi vet ikke akkurat hvor mange eller hvordan avgangene vil bli påvirket i neste uke, sier Brandvoll.

Urealistisk lønnskrav

Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klokken 3.50 lørdag morgen.

– Mekleren konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, opplyser mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren.

Administrerende direktør i NHO Luftfart mener de økonomiske kravene fra flyteknikerne var urimelige, og langt unna det flyselskapene og arbeidsgiverne kan imøtekomme.

– Vi er veldig skuffet over at vi nå går inn i en konflikt på grunn av urealistiske krav for en gruppe som allerede har gode lønnsvilkår i bunnen, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Torbjørn Lothe

URIMELIG: Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, mener lønnskravene er urealistiske.

Foto: NHO Luftfart

Det generelle tillegget i frontfaget var fire kroner i timen. NFO krever i utgangspunktet 60 kroner i timen. Det ville gitt en lønnsøkning ca. 18 prosent.

– Det som ville vært rimelig var om de tilpasset seg andre grupper i samfunnet får, og et lønnsoppgjør som er på et fornuftig nivå som norsk økonomi gir rom for, sier Lothe.

Les også SAS-piloter kan gå i streik før fellesferien

SAS fly på Gardermoen

Lønn under press

– Vi har dessverre ikke klart å komme til enighet med NHO Luftfart. Meklingen ble brutt og vi er i streik, sa NFO-leder Jan Skogseth tidligere i dag.

I en pressemelding lørdag morgen skriver Skogseth at lønnen har vært under press så lenge at flyteknikeryrket ikke lenger er konkurransedyktig.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med ett lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå.

– Det finnes kun fire skoler i Norge med flytekniske linjer, og det tragiske er at skoleklassene ikke fylles opp. Forsvaret har varslet at de trenger inntil 300 flyteknikere de neste 5 år, fortsetter han.

NFO-lederen sa fredag kveld til TV 2 at kravene deres var tredelt.

– Fagforeningsknusing

– Det er lønn, helserelaterte krav for ansatte som tar de tyngste skiftene, og hvilke medlemmer vi har forhandlingsrett for. Motparten vil fjerne forhandlingsrett for enkelte medlemsgrupper som tidligere hadde denne rettigheten. Dette er fagforeningsknusing, sa Skogseth.

Norsk Flyteknikerorganisasjon har rundt 430 medlemmer i Norwegian, SAS, Widerøe, Babcock Scandinavian Engineering, Norse Atlantic Airways (Norse) og Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams).

Babcock, Norse og Kams er ikke tatt ut i streik, ifølge NFO.

Les også Norwegian fjerner flex-billetter før mulig streik i SAS

Norwegian-fly over norske fjorder

AKTUELT NÅ