Hopp til innhold

Flomekspertene fryktet regn og varme – nå advarer de om flomskader

Nå kan flommen som ekspertene advarte mot komme til å ramme Østlandet.

E16 ved Kongsvinger stengt

STENGT: E16 ved Kongsvinger er stengt på grunn av flom. Vannet er ventet å stige ytterligere i dagene som kommer.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I 1995 ble Østlandet rammet av vårflommen «Vesleofsen». Flommen rammet både Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Plutselig snøsmelting førte til flommen, som forsaket skader på to tusen gårdsbruk og kostet samfunnet to milliarder kroner.

Les også: NVE-sjef om 1995-flommen: – Det mest dramatiske i min karriere

Eksperter NRK snakket med i mars i år, fortalte at forholdene lå til rette for en storflom også i 2018.

– Det er all grunn til å være obs på situasjonen, som er veldig lik den i 1995 med mye snø i fjellet og en lang kuldeperiode. Blir det plutselig varme og mye nedbør, vil forholdene ligge til rette for en skikkelig vårflom, uttalte klimaforsker Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret til NRK.

Forholdene ligger til rette

I flere vassdrag på Østlandet har vannstanden nå begynt å stige raskt som følge av de varme temperaturene.

Professor Atle Nesje ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen sier til NRK at vannstanden trolig vil fortsette å stige de nærmeste dagene.

– Nord for Gjøvik, Lillehammer og Rena så ligger det fremdeles en god del snø igjen i fjellet. Det er veldig stor snøsmelting på grunn av høye temperaturer på dagen, og nå er det ventet store nedbørsmengder de neste dagene. Det vil øke farene for en flom på Østlandet, sier han til NRK.

  • Flomfaren er på oransje nivå – nivå tre av fire – for Buskerud, Oppland og Hedmark, ifølge varsom.no. Oransje nivå betegner en «alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader».

– Er forholdene i år annerledes enn de har vært i tidligere år?

– Det som har preget forholdene i år er at det har vært relativt store snømengder i dalstrøkene på Østlandet, samt at det er en sen vår, og det gjorde da at man frykter flom når det ble bråvarme kombinert med regn. Det er akkurat de forholdene vi har nå i de to, tre neste dagene, sier Nesje til NRK.

Venter skader

Vakthavende hydrolog ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Knut Ola Aamodt sier at de venter en flom med et forventet gjentaksintervall på 10–20 år.

Det er foreløpig ikke noe som tyder på at flomfaren vil opp på det høyeste nivået, som er rødt nivå, sier hydrologen.

– Det tyder ikke på det, men det oransje båndet som omfatter flomvannføringer fra femårsflom til femtiårsflom er så såpass bredt at det vil det være der de fleste flommene vil ligge innenfor, sier han til NRK.

Les også: Alvorlig flomfare flere steder

Han beskriver årets vårflom som relativt sakte-økende, men at NVE allikevel venter at den vil forårsake problemer.

– Det betyr at det vil være skader og problemer med infrastruktur. I første omgang har vi sett at E16 ved Kongsvinger har vært stengt, og det vil helt sikkert bli flere stengte veier, sier Aamodt.

FLOMSIKRING: I Trysil bygges det flomvoller. Bare siden helga har elva steget med rundt 1,5 meter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger