NRK Meny
Normal

NVE-sjef om 1995-flommen: – Det mest dramatiske i min karriere

HAMAR (NRK): Are Mobekk var nyansatt regionsjef i Norges Vassdrags- og energidirektorat da han fikk den verste skadeflommen siden 1789 i fanget.

Store ødeleggelser på Tretten

1995: Det var på Tretten i Gudbrandsdalen det var mest dramatikk i 1995, da elva Moksa gikk over sine bredder og tok med seg flere hus.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– Størrelsen på flommen og fortvilelsen blant folk som ble rammet var det verste å forholde seg til. Det er det mest kritiske jeg noen gang har opplevd som byråkrat, sier tidligere regionsjef i Norges vassdrags- og energidirektorat, Are Mobekk om storflommen i 1995.

NVE om flom Hedmark og Oppland, Are Mobekk og Stein Nordvi

Are Mobekk var nyansatt regionsjef i NVE under storflommen i 1995. Stein Nordvi er regionsjef i NVE i dag.

Bedre utstyr og flere ansatte

Den gang hadde Mobekk kun en håndfull medarbeidere til å koordinere og informere innbyggere og offentlige instanser i Hedmark og Oppland. I dag har NVE mer enn tre ganger så mange ansatte og langt flere hjelpemidler

– Vi har mye bedre teknisk utstyr til å varsle og bedre sambandsutstyr i dag. I 1995 hadde vi knapt ordentlige mobiltelefoner, sier NVE-sjef Stein Nordvi.

Nordvi anbefaler både offentlige myndigheter og privatpersoner å bruke nettsiden Varsom.no

– Der kan du sjekke skred- og flomfaren i den kommunen du bor. Nettsiden oppdateres to ganger i døgnet.

Liten flomfare – foreløpig

Regionsjefen i NVE sier det foreløpig er liten fare for flom i Hedmark, men er usikker på om de store snømassene i vestlige fjellstrøk i Oppland kan føre til flom.

– Det som skaper bekymring er at det er kaldt vær, så om det blir regn og snøsmelting, kan det føre til stor flom i Otta og Lågen etter hvert.

– Selv om vi har bedre beredskap og utstyr nå enn for tjue år siden, kan vi aldri gardere oss helt mot en ny stor skadeflom, sier Stein Nordvi i Norges vassdrags- og energidirektorat.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Måtte fire ekstraomganger til

    I den andre kvartfinalen i sluttspillet i håndball for herrer i kveld så vant Kolstad 37–34 mot Elverum. Dermed må det spilles en tredje kvartfinale for å avgjøre hvem som går til semifinalen. Den kampen spilles i Elverum på søndag.

  • Granstunnellen åpner trolig i kveld

    Granstunnellen på rv 4 er stengt pga at vann har flommet inn fra elva Vigga. – Vi håper vi klarer å åpne kl. 23 i kveld, sier Asbjørn Stensrud, seksjonssjef i Vegvesenet.

  • Rask kjøring i Kongsvinger

    UP har hatt fartskontroll i 80-sonen i Masterudvegen i Kongsvinger. Det endte med 23 fartsovertredelser, 22 fikk forenklet forelegg og en mistet førerkortet. Høyeste fart ble målt til 116 km/t.