Hopp til innhold

Flere vil til Norge for å få utført fosterreduksjon

Utenlandske gravide kvinner kan komme til Norge og få utført fosterreduksjon. Det har Helsedepartementet bestemt etter at flere nordiske kvinner har tatt kontakt.

FOSTERREDUKSJON

Myndighetene har bestemt at dagens abortlov åpner for å redusere antall fostre. Bildet viser tre fostre før to av dem ble tatt bort.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Fosterreduksjon, som vil si at ett foster aborteres ved tvillingsvangerskap, er ikke tillatt å få utført i Sverige og Danmark på samme måte som i Norge.

I februar åpnet Helse- og omsorgsdepartementet opp for at norske kvinner gravide med friske tvillinger kunne abortere bort den ene og bare bære fram den andre.

Et par måneder senere kom de første henvendelsene fra nordiske kvinner som ønsket dette. En kvinne var gravid i sjette uke. Men det var uklart om St. Olavs Hospital, som utfører fosterreduksjon, også kunne gjøre dette på utenlandske kvinner.

Torunn Janbu

Avdelingsdirektør Torunn Janbu i Helsedirektoratet.

Foto: Ellen Omland / NRK

Nå er retningslinjer sendt ut fra Helsedirektoratet.

– Alle kvinner, uavhengig av om de er norske eller utenlandske kvinner som oppholder seg i Norge, har samme rett til abort og fosterreduksjon. Ifølge juristene kreves det ikke fast adresse, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu ved avdeling for sykehustjenester i Helsedirektoratet.

Det betyr at de kan komme hit på ferie eller kun for å få utført dette?

– Ifølge juridiske vurderinger er opphold opphold, men det må være et opphold hvor man også har behov for helsehjelp som ikke kan utsettes, og innen det er abort inkludert, sier hun.

Skeptisk fagmiljø

De nordiske kvinnene som tok kontakt fikk ikke dette utført av medisinske årsaker. Utenlandske kvinner må selv betale for inngrepet.

Seksjonsoverlege Torbjørn Eggebø ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert fostermedisin bekrefter at de har fått flere henvendelser med spørsmål om fosterreduksjon.

– Vi svarte at vi ville vente på retningslinjer fra myndighetene, sier han.

Da Helsedepartementet åpnet for at norske kvinner gravid med friske tvillinger kunne abortere bort et foster, var fagmiljøet som utfører dette, kritisk.

De så ingen medisinsk gevist for å utføre fosterreduksjon av en frisk tvilling. I dag sier Eggebø dette:

– Norske myndigheter har gitt åpning for at dette skal være mulig, og det forholder vi oss til.

AKTUELT NÅ