NRK Meny
Normal

Flere fagforbund boikotter Norwegian

Med over 10.000 medlemmer går fagforbundene til politiet og NAV-ansatte til aksjon mot flyselskapet. Nå kan flere av landets største arbeidstakerorganisasjoner bli med på boikotten.

Norwegian-fly

BOIKOTT: Norsk Tjenestemannslag Politi og NAV med nærmere 10.000 medlemmer boikotter Norwegian så lenge de kabinansatte i selskapet er under streik.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

Norwegian har den siste tiden fått massiv kritikk i den pågående streiken mellom selskapet og de kabinansatte.

Årsaken er den såkalte trussel-meldingen, at de streikende mister ansattgoder og at Norwegian-sjef Bjørn Kjos har blitt anklaget for streikebryteri.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

ANKLAGES FOR STREIKEBRYTERI: Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos har tidligere denne måneden blitt anklaget for å være streikebryter. Dette fordi han ønsket å leie inn arbeidskraft for å gjøre jobben til de streikende.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Dette er ikke måten å drive butikk på, og oppførelsen til Norwegian er utvilsomt kritikkverdig og svært alvorlig, sier leder i Norsk Tjenestemannslag Politi, Carl Marius Michelsen.

Sammen med NTL NAV går de til boikott av selskapet og ber de nærmere 10.000 medlemmene om å ikke fly med Norwegian mens streiken pågår.

Mer folkeskikk

– Vi ønsker å vise solidaritet til arbeidstakerorganisasjonen, Parat og Kabinforeningen om at de ikke er alene. I tillegg ønsker vi å sende et kraftig signal til Norwegian som forbrukere – vi er interessert i hvordan de ansatte har det på jobb, sier Michelsen.

Siden selskapet har flyttet hele sin virksomhet til Danmark bryter de ikke norsk lov, men Michelsen etterlyser likevel mer folkeskikk.

– Normalt når man er uenig, så er man jo enige om hvordan partene skal oppføre seg, både under forhandlinger, under mekling og i en konflikt. Men Norwegian må oppføre seg. Man skal tross alt jobbe sammen neste dag også, sier han.

Norsk Tjenestemannslag Politi og NAV er begge LO-forbund og er de største organisasjonene innen hver sin sektor.

Oppfordrer ikke til boikott

Men kommunikasjonssjef i Parat, Arve Sigmundstad sier på vegne av arbeidstakerorganisasjonen og Kabinforeningen i Norwegian at de ikke støtter noen boikott av selskapet.

– De kabinansatte er svært takknemlige for den massive støtten både internasjonalt og nasjonalt, men vi oppfordrer likevel ikke til boikott. Dette fordi vi fremdeles håper på en løsning i konflikten, sier Sigmundstad.

Skulle selskapet derimot velge å gjøre alvor av sine planer om streikebryteri, vil de selvsagt vurdere støtte av boikott på ny, presiserer han.

– Håper flere støtter boikotten

Michelsen i Politiforbundet håper imidlertid at flere forbund og organisasjoner slutter seg til boikotten.

– Tilbakemeldingene vi har fått er veldig positive, så jeg håper at flere tar ballen videre.

Han har i dag vært i kontakt med flere av landets største arbeidstakerorganisasjoner blant annet Fellesforbundet, LO-stat og Parat, samt NTL sentralt som har over 50.000 medlemmer og underorganisasjonene NTL Forsvar.

Fra og med 18. mai er det stor fare for en kraftig opptrapping i streiken dersom partene ikke kommer til enighet.

NRK har ikke lykkes i få kommentar fra Norwegian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger