– Vi vil ta ut alle kabinansatte i streik samtidig

Alle Norwegian-flyvningene i Norge stopper dersom streiken trappes opp. – Kan skje om kort tid, sier fagforeningsleder.

Norwegians Dreamliner-fly

Så godt som samtlige Norwegians fly kan bli stående på bakken dersom streiken trappes opp.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

Parat

Fagforeningslederen vil ta ut 95 prosent av de kabinansatte i streik.

Foto: Margret Helland / NRK

Samtlige innenriksfly og noen utlandsavganger i Norwegian blir stående på bakken i Norge – dersom det blir en storstreik. Opptrappingen kan skje en gang mellom førstkommende søndag og søndag 25. mai.

Det betyr at tusenvis av passasjerer på landets flyplasser kan bli nødt til å finne seg andre reisealternativer om kort tid.

– Den vil bli omfattende, helt åpenbart. I realiteten så har vi vanskelig for å se for oss at flyene kan være i lufta hvis 95 prosent av de kabinansatte blir tatt ut i streik, og slik vil konsekvensen bli, sier fagforeningslederen i Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Kan bli mer omfattende

Den er foreløpig relativt beskjeden – men fagforeningslederen er forberedt på at Norwegian-streiken om kort tid kan bli langt mer omfattende. Kravet fra Parat er en felles tariffavtale for de ansatte i Norge og Danmark – og Skjæggerud avventer nå meklingen i nabolandet:

– Det vil skje tidligst om fem dager, og senest 26. mai. Det er det vi forholder oss til for å sikre at vi kan ta ut alle sammen samtidig, sier Skjæggerud.

Det betyr trøbbel for titusenvis av flypassasjerer. Spesielt nå som Parat og Norwegian ikke har hatt kontakt siden de gikk fra hverandre natt til onsdag.

Mandag skal imidlertid Parat ha medlemsmøte i København. Onsdag gikk ett medlem av Parat i Norge ut i streik. Parat ønsker en felles avtale for Norwegians kabinansatte i Norge og Sverige. De avventer derfor meklingen i Danmark før de eventuelt reagerer ytterligere.

Disse flyene går uansett

Norwegian opplyser på sine nettsider at de vil sette opp et alternativt flyprogram for å redusere konsekvensene for de reisende. Avganger med flightnummerserie beskrevet nedenfor vil etter planen gå som normalt:

  • DY2400-2999
  • DY4000-4999
  • DY5100-5999
  • DY7000-7299

Det betyr at hvis du har en billet til flightnummer DY7001 skal flyet etter planen gå som normalt, selv om det blir en utvtidelse av streiken. Det vil blant annet skje
ved innleie av fly og mannskap.

– Et ekstremt hardtvirkende virkemiddel

Inger-Hilde Tobiassen

Lufthavnsjefen i Bodø håper streiken blir avlyst.

Foto: Knut Haarvik / NRK

For lufthavnsjef Inger-Hilde Tobiassen i Bodø vil en eventuell storstreik gi fire avganger færre til Oslo daglig. Hun ber reisende følge med og holde seg oppdatert:

– Både vi, passasjerene og alle andre håper at dette her helst ikke blir en streik, men skulle det bli det så håper jeg den blir kortvarig, sier Tobiassen

Parat-sjef Hans-Erik Skjæggerud skjønner passasjerenes frustrasjon.

– En eventuell streik er et ekstremt hardtvirkende virkemiddel. Det er noe vi ikke ønsker å gjøre, men likevel det vi er nødt til å ta i bruk for å løse konflikter. Vi håper selvfølgelig at vi ikke trenger det, avslutter Skjæggerud.

SAS: – Merker ekstra pågang

Varsel om opptrapping av Norwegian-streken gjør at SAS har merket ekstra pågang. Informasjonssjef Knut Morten Johansen sier selskapet har kapasitet til å ta ekstra passasjerer dersom streken trappes opp.

– Vi kan ikke ta hele Norwegians trafikk, men vi har stor aktivitet mellom de største byene i Norge. Dersom passasjerene kan være litt fleksible når det gjelder reisetidspunkt, kan vi ta unna noe trafikk, sier Johansen til NRK.no.