Hopp til innhold

Finnes ville tjent 1,1 million mer i vanlige aksjefond

Hva ville blitt resultatet hvis Sindre Finnes fulgte vanlige spareråd, og satte pengene i fond i stedet for daglige aksjehandler? Det har NRK fått to finanseksperter til å se på.

Sindre Finnes

AVKASTNING: Sindre Finnes ville tjent mer på å sette pengene i et fond, ifølge eksperter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Og deres hovedkonklusjon er oppsiktsvekkende: Hvis Finnes hadde fulgt vanlige spareråd som folk får i banken, ville han tjent langt mer enn på sine daglige aksjehandler.

– Finnes ville tjent 1,1 million mer hvis han plasserte pengene i vanlige aksjefond, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til NRK.

Samtidig ville han unngått å sette sin kone Erna Solberg i en knipe.

For i løpet av de åtte årene Høyre-leder Erna Solberg var statsminister, handlet hennes mann aksjer over 3600 ganger, og tjente til sammen 1,8 millioner kroner.

Nå vurderer Økokrim etterforskning, og saken får uansett et etterspill i Stortinget i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Finnes' advokat har fått mulighet til å kommentere denne saken, men NRK har ikke fått svar på henvendelsen.

Stemmer ved valget i Bergen

TRØBBEL: Sindre Finnes' kjøpte og solgte aksjer i stort omfang mens Erna Solberg var statsminister. Her avgir de to stemme sammen i høstens valg.

Foto: John Inge Johansen / NRK

60 prosent mer

Investeringsdirektøren i Nordea har fulgt aksjesaken til Sindre Finnes tett siden nyheten sprakk midt i valgkampinnspurten.

– Hvis du er en privatperson og skal handle enkeltaksjer, har du noen veldig tøffe konkurrenter, sier Næss.

– Det er folk som jobber med dette på fulltid og bruker masse penger på analyse. Så det er tøft for vanlige privatpersoner å kjøpe enkeltaksjer og gjøre det bedre enn de andre i markedet.

Robert Næss

EKSPERT: Nordeas investeringsdirektør Robert Næss.

Foto: Emma-Marie B. Whittaker / n652996

Næss har på oppfordring fra NRK regnet på hvor mye mer eller mindre Finnes ville tjent dersom han lyttet til et vanlig spareråd hos finansrådgiverne.

Det er å investere mesteparten av pengene i et globalt aksjefond med lave kostnader, og en mindre del i norske indeksfond.

Svaret er at han ville tjent 60 prosent mer ved å spare på vanlig vis, enn på sin hyppige aksjehandel de årene kona var statsminister.

– Hvis han hadde kjøpt tre firedeler i globale indeksfond og en firedel i norske indeksfond, ville han faktisk tjent 2,9 millioner kroner. Det er drøyt én million kroner mer enn han faktisk har tjent, sier Næss.

Les også Disse avgjørelsene tok Solberg, da Finnes spekulerte på børs

Erna Solberg, stortingsvalget 2013

– Riktig bilde

Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole har sett på regnestykkene og mener de gir et riktig bilde av virkeligheten.

– Dette er ikke overraskende. Vi ser i forskningen at det er veldig mange som taper mot disse anbefalte løsningene, sier han.

For det er svært vanskelig å greie å gjøre det bedre enn markedet over tid, selv de aller fleste proffene greier ikke det, viser historikken.

Erna Solberg-saken

GRANSKING: Høyre-leder Erna Solberg vil bli kalt inn til høring på Stortinget om aksjeskandalen.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Hvis han hadde gått inn i banken med denne summen penger, skulle han egentlig fått tilbud om å gå i disse globale indeksfondene og eventuelt litt blanding med norske, sier han til NRK.

– Så hadde dette tikket og gått og gitt en høyer avkastning enn han selv klarte å få fram med å være veldig aktiv.

Trond Døskeland

Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole.

– Er det ikke slik at jo mer du handler, jo mer kan du vente å tape mot markedet?

– Jo. Det er en litt artig studie som finner at menn handler mer enn kvinner. Ergo gjør de det dårligere enn kvinner. Kvinner er bedre enn menn i aksjemarkedet, fordi menn har for stor tro på egne ferdigheter, sier Døskeland.

Les også Finnes benekter å ha hatt tilgang på innsideinformasjon

Statsminister Erna Solberg (H) og mannen Sindre Finnes i 2019.

AKTUELT NÅ