Og deres hovedkonklusjon er oppsiktsvekkende: Hvis Finnes hadde fulgt vanlige spareråd som folk får i banken, ville han tjent langt mer enn på sine daglige aksjehandler.
– Finnes ville tjent 1,1 million mer hvis han plasserte pengene i vanlige aksjefond, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea til NRK.
Samtidig ville han unngått å sette sin kone Erna Solberg i en knipe.
For i løpet av de åtte årene Høyre-leder Erna Solberg var statsminister, handlet hennes mann aksjer over 3600 ganger, og tjente til sammen 1,8 millioner kroner.
Nå vurderer Økokrim etterforskning, og saken får uansett et etterspill i Stortinget i kontroll- og konstitusjonskomiteen.
Finnes' advokat har fått mulighet til å kommentere denne saken, men NRK har ikke fått svar på henvendelsen.
TRØBBEL: Sindre Finnes' kjøpte og solgte aksjer i stort omfang mens Erna Solberg var statsminister. Her avgir de to stemme sammen i høstens valg.
Foto: John Inge Johansen / NRK60 prosent mer
Investeringsdirektøren i Nordea har fulgt aksjesaken til Sindre Finnes tett siden nyheten sprakk midt i valgkampinnspurten.
– Hvis du er en privatperson og skal handle enkeltaksjer, har du noen veldig tøffe konkurrenter, sier Næss.
– Det er folk som jobber med dette på fulltid og bruker masse penger på analyse. Så det er tøft for vanlige privatpersoner å kjøpe enkeltaksjer og gjøre det bedre enn de andre i markedet.
EKSPERT: Nordeas investeringsdirektør Robert Næss.
Foto: Emma-Marie B. Whittaker / n652996Næss har på oppfordring fra NRK regnet på hvor mye mer eller mindre Finnes ville tjent dersom han lyttet til et vanlig spareråd hos finansrådgiverne.
Det er å investere mesteparten av pengene i et globalt aksjefond med lave kostnader, og en mindre del i norske indeksfond.
Svaret er at han ville tjent 60 prosent mer ved å spare på vanlig vis, enn på sin hyppige aksjehandel de årene kona var statsminister.
– Hvis han hadde kjøpt tre firedeler i globale indeksfond og en firedel i norske indeksfond, ville han faktisk tjent 2,9 millioner kroner. Det er drøyt én million kroner mer enn han faktisk har tjent, sier Næss.
– Riktig bilde
Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole har sett på regnestykkene og mener de gir et riktig bilde av virkeligheten.
– Dette er ikke overraskende. Vi ser i forskningen at det er veldig mange som taper mot disse anbefalte løsningene, sier han.
For det er svært vanskelig å greie å gjøre det bedre enn markedet over tid, selv de aller fleste proffene greier ikke det, viser historikken.
GRANSKING: Høyre-leder Erna Solberg vil bli kalt inn til høring på Stortinget om aksjeskandalen.
Foto: Javad Parsa / NTB– Hvis han hadde gått inn i banken med denne summen penger, skulle han egentlig fått tilbud om å gå i disse globale indeksfondene og eventuelt litt blanding med norske, sier han til NRK.
– Så hadde dette tikket og gått og gitt en høyer avkastning enn han selv klarte å få fram med å være veldig aktiv.
Professor Trond Døskeland ved Norges Handelshøyskole.
– Er det ikke slik at jo mer du handler, jo mer kan du vente å tape mot markedet?
– Jo. Det er en litt artig studie som finner at menn handler mer enn kvinner. Ergo gjør de det dårligere enn kvinner. Kvinner er bedre enn menn i aksjemarkedet, fordi menn har for stor tro på egne ferdigheter, sier Døskeland.