Hopp til innhold

FHI: Å reise hjem til jul kan være en nødvendig reise

FHI ber folk som reiser fra områder med mye smitte i Norge, om å være forsiktige de første ti dagene etter ankomst til områder med lite smitte.

Julefeiring

KORONAJUL: FHI åpner for at folk reiser hjem til slekt og venner på juleferie, men ber folk fra områder med høyt smittepress være forsiktige.

Illustrasjon: Gorm Kallestad / NTB

− Regjeringen fraråder nå unødvendige reiser innenlands. Men de viktigste reisene, som å reise hjem til jul, kan være en nødvendig reise for den enkelte, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider lørdag.

Her publiserer FHI sine smittevernråd ved reiser innenlands.

– Vent med sykehjemsbesøket

I noen områder av Norge, slik som i Oslo og Bergen, er det nå mye pågående smitte. Samtidig er det mange kommuner som knapt har hatt noe smitte.

− Reiser fra et område med mye smitte til et område med lite smitte utgjør en risiko for spredning – uavhengig av om man krysser en landegrense, sier overlege Trude Arnesen ved FHI.

− I slike tilfeller må du huske på at du de første ti dagene etter reisen har høyere risiko enn de rundt deg for å være smittet, selv om du føler deg helt frisk, sier Arnesen.

Til NRK sier Arnesen at hun har forståelse for at det kan være vanskelig å holde tometeren til sine gamle foreldre under julemiddagen og gaveåpningen.

– Disse avstandsrådene kan være vanskelige å følge. Det kan være lettere å utsette besøket på sykehjemmet til bestemor 10 dager etter at du kommer hjem. Men hvis det er dine egne foreldre, er det vanskeligere, og da må man tenke gjennom på forhånd hvordan man skal forholde seg til det, sier Arnesen.

– Bør man begrense hvor lenge man oppholder seg i samme rom eller hus som personer i risikogruppen?

– Hovedrådet er å redusere kontakten. Jo nærmere og jo over lengre tid man er inne, jo større er risikoen. Å være kortere tid sammen er selvfølgelig mindre risikabelt ennå være lang tid sammen med noen som er i risikogruppen, sier Arnesen.

– Kjør egen bil hvis du kan

Også på reisen hjem til jul er det viktig å tenke på å beskytte seg selv og andre mot smitte.

– Det samme gjelder her. Jo færre du er i kontakt med og jo kortere tid, jo bedre. De som kan kjøre egen bil, vil jeg anbefale å gjøre det.

Små barn som kan ha vansker med å holde smittereglene, men som gjerne vil besøke besteforeldre, kan gjøre det.

– Små barn er mindre viktige i smittespredningen. Det viktigste er at voksne og eldre ungdommer holder god avstand. Jeg vil heller ikke anbefale at barnebarn som kommer rett fra oslogryta drar rett på sykehjemmet i en liten kommune. De bør også vente 10 dager, sier Arnesen.

Forholdsregler

FHI råder de som kommer fra områder med høyt smittetrykk om å ta forholdsregler når de besøker andre deler av landet med mindre smitte.

Foruten å redusere hvor mange man møter, må man også holde to meters avstand til mennesker i risikogruppen. Man må også være oppmerksom på symptomer og ha lav terskel for å teste seg.

– Kapasiteten vil variere, men jevnt over så er det en helt fantastisk testkapasitet i Norge. Kommunene har gjort en solid innsats for å stable på beina en god beredskap, sier Arnesen.

FHI ber også folk ha en plan for hvor de kan isolere seg eller gå i karantene, dersom det skulle bli aktuelt i løpet av jula.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger