Hopp til innhold

Fem høydepunkter fra debatten i Loen

Fikk du ikke sett kveldens valgdebatt fra Loen i Sogn og Fjordane? Her er fem høydepunkter du bør få med deg.

Programlederne

Jarle Roheim Håkonsen og Ingunn Solheim ledet debatten fra Loen i Sogn og Fjordane.

Foto: NRK

Frykter å bli skutt på legevakten

Åsne Linnerud var leder på Rjukan sykehus før det ble lagt ned. Hun reagerer kraftig på at regjeringen først la ned sykehuset hennes, og nå vil flytte politiet lenger bort.

– Jobber du på legevakt, som jeg gjør nå, kan det ta to timer før politiet er på stedet. Jet kan være drept i mellomtiden, sa hun.

Helleland mener på sin side at politiet blir mer mobilt med regjeringens nærpolitireform, og at det ikke går ut over sikkerheten i distriktene.

Åsne Linnerud, tidligere leder Rjukan sykehus, er fortvilet over nærpolitireformen og at sykehus blir lagt ned i distriketene.

Vedum svarte på faktasjekk

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum måtte forsvare sin påstand om at «Solberg-regjeringen er den mest sentraliserende regjeringen noensinne».

Ifølge faktasjekkerne i NRKs Detektor har ikke Vedum dekning for påstanden. Men Vedum står fast på det han har sagt.

– Politikk er helhet, og helheten nå er en voldsom sentralisering. Kommuner slås sammen, lensmannskontor legges ned, Forsvaret og Skatteetaten sentraliseres. Det er uklok politikk, mener han.

Trygve Slagsvold Vedum har sagt at det aldri før har vært mer sentralisering enn under Erna Solberg. Det viste seg å være feil. Under onsdagens debatt i Loen i Sogn og Fjordane, ble partilederen konfrontert med dette.

Kranglet om sentralisering

Debatten ble opphetet da Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Trond Helleland (H) diskuterte sentralisering. Vedum anklaget Helleland for å ville legge ned fylket Sogn og Fjordane.

– Vi skal ikke legge ned Sogn og Fjordane. Sogn og Fjordane blomstrer. Det er ikke hvor fylkeshovedstaden ligger folk er opptatt av. De er opptatt av gode tjenester, svarte Helleland.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Trond Helleland (Frp) blir ikke enige om hvem av dem som støtter opp under Distrikts-Norge best.

– Du vil ta fredagsbiffen fra folk

Budeie og forfatter Siri Helle gikk i duell med landbruksminister Jon Georg Dale (Frp). Hun mener kjøtt har blitt altfor billig, og at «vi får billig svinekjøtt og kylling kastet etter oss».

– Jeg vil tilbake til lørdagskyllingen og da det var én kotelett på bordet og man virkelig nøt maten, sa hun.

Den tiden ønsker ikke Dale seg tilbake til.

– Det du vil gjøre, er å ta fredagsbiffen fra folk. Det ville ikke Frp funnet på, svarte han.

Landbruksminister Jon Georg Dale sier det ikke kommer på tale å ta fredagsbiffen fra folk flest, selv om det er for å bevare landbruke eller naturen.

Vil ha raskere sau

Sauebonde og ulvevenn Tuva Thorson mener rovdyrkonflikten ikke skyldes ulv, men at norsk sau i dag ikke kan løpe fort nok.

– Vi må lære av naturen, sa hun, og viste til at norsk villsau løper mye raskere enn rasen som er avlet fram i dag.

Tuva Thorson mener vi bør sette klarere avls-mål på sau, som går på både bevegelse og flokkinstinkt.

AKTUELT NÅ