Helleland til angrep på Vedum: – Hør på hva du selv sier!

LOEN (NRK): Trond Helleland (H) tordner mot Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og mener han vrenger på realiteten og svartmaler situasjonen i distriktene.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Trond Helleland (Frp) blir ikke enige om hvem av dem som støtter opp under Distrikts-Norge best.

STEILE FRONTER: Ordskiftet ble opphetet da Trond Helleland (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) debatterte sentralisering onsdag kveld.

– Det går bra i distriktene. Det er ingen grunn til å si at det er opprørsstemning, det går så det suser. Vedum snakker distriktene ned. Slikt burde ikke Senterpartiet gjøre, sier parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

1011 meter over havet, i naturskjønne omgivelser på toppen av fjellet Hoven i Sogn og Fjordane, møtes Helleland og Trygve Slagsvold Vedum i NRKs valgdebatt.

Samtidig som solen går ned bak fjelltoppene, stiger temperaturen blant de to politikerne.

– Mener du virkelig at vi legger ned Sogn og Fjordane?

– Jeg snakker ikke distriktene ned. Jeg snakker om Høyres politikk. Vi må bygge Norge videre og ikke ned, sier Vedum.

– Hvorfor skal regjeringen flytte den lokale politimesteren fra Sogn og Fjordane til Bergen når dere synes det funker så bra? Hvorfor vil dere legge ned Sogn og Fjordane hvis dere mener det går så bra i distriktsnorge? Dere vil fikse problemer som ikke finnes, sier Vedum og viser til både kommunereform og politireform.

Det får Helleland til å tenne.

– Hør på hva du selv sier! Mener du virkelig at vi legger ned Sogn og Fjordane? Nei, vi skal ikke det, vi skal bygge det opp. Du snakker dem ned.

– Det satses i næringslivet, det er lav arbeidsledighet, og det er en fremtidsoptimisme. Den må ikke Vedum få ødelegge, tordner Helleland.

Vedum mener det på sin side er lokalpolitikere som redder distriktene, ikke regjeringen, og erkjenner at det ikke står så aller verst til.

– Det som er så flott, er at vi har så mange dyktige ordførere som står på for sitt lokalsamfunn, sier Vedum.

Vedum: En voldsom sentralisering

Senterpartiet har beskyldt regjeringen for å ha ett stort, overordnet prosjekt: Å sentralisere.

– Solberg-regjeringen er den mest sentraliserende regjeringen i norgeshistorien, har Senterparti-lederen fastslått.

NRKs Detektor har faktasjekket påstanden. Konklusjonen var at Vedums anklage var feil.

Vedum vil likevel ikke ta selvkritikk.

– Politikk er helhet. Ja, det var flere kommunesammenslåinger på 60-tallet, men det har likevel vært en massiv sammenslåing nå. Man legger ned Kystheimevernet, det er en politireform som politiet selv kaller en fjernpolitireform, det er skatten... Det er summen av alt, vi har fått en voldsom sentralisering, holder Vedum fast på.

I sommer vedtok stortingsflertallet å redusere antallet norske kommuner fra 428 til 354. Etter en opphetet debatt i Stortinget ble noen kommuner slått sammen mot sin vilje.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet å innvilge skilsmisse til de tvangssammenslåtte kommunene som vil ha vedtaket reversert, dersom de vinner valget.

Interessen for tilbudet er imidlertid laber: I bare én av de ti tvangssammenslåingene varsler kommunene nå at de vil ha «giftermålet» reversert.

– Det er veldig mange som er usikre og slitne etter den voldsomme tvangsbruken, forklarer Vedum det med.

SISTE NYTT

Siste meldinger