Hopp til innhold

– Faremos forslag er et slag i luften

Justisminister Grete Faremo (Ap) foreslår å endre politiloven for å regulere tigging i Norge. Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener forslaget er et slag i luften.

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland mener Faremos forslag er et rart forslag, som ikke vil hjelpe.

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener Faremo kommer med et rart forslag.

– Vi ønsker et samarbeid med kommunene. Derfor vil vi foreslå en endring i politiloven som gjør det mulig for kommunene å regulere tid og sted for tigging, sier Grete Faremo til NRK.

– Ikke mulig å forby all tigging

Statsråden legger til at det ikke vil være mulig å forby all tigging i kommunene til enhver tid. Hun understreker at det må være ordensmessige grunner som ligger bak en eventuell regulering.

(Saken fortsetter under videoen.)

Justusminister Grete Faremo vil endre politiloven for å regulere tigging.

SE VIDEO: Faremo vil regulere tigging– Vi ønsker et samarbeid med kommunene. Derfor vil vi foreslå en endring i politiloven som gjør det mulig for kommunene å regulere tid og sted for tigging, sier hun til NRK. Statsråden legger til at det ikke vil være mulig å forby all tigging i kommunene. Hun understreker at det må være ordensmessige grunner som ligger bak en eventuell regulering. Reporter: Ida Dahl Nilssen

– Når vi ønsker et samarbeid med kommunene, er det ikke minst for å kunne ta tak i sosiale utfordringer. Vi vil vurdere strakstiltak i samråd med kommunene, sier Faremo.

– Ikke aktuelt med botilbud til romfolk

Statsråden sier det kan være aktuelt å bevilge penger til for eksempel sanitæranlegg, men at det først og fremst er kommunene som må utvikle tiltak, gjerne i samarbeid med frivillige organisasjoner.

– Det er ikke aktuelt å gi romfolk botilbud fordi de er i Norge på korttidsopphold. De tiltakene vi ser for oss, er strakstiltak for å avhjelpe en akutt situasjon, sier Faremo.

Justisministeren sier at lovendringen kan tre i kraft før sommeren.

– Et slag i luften

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo er ikke imponert over forslaget fra Faremo.

Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo.

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener Faremo kommer med et rart forslag.

Foto: NRK

– Jeg synes dette er et lite slag i luften. Det er ikke en avklaring på det vi har lurt på, sier han.

– Det er et veldig rart forslag. For det betyr at tigging skal være lovlig, men at politiet må bruke ressurser på å gå rundt å si «Dere kan ikke tigge nå, men må komme tilbake om ti minutter eller to timer», sier Berger Røsland.

– Dette forslaget kommer ikke til å hjelpe menneskene det er snakk om. Det vil medføre unødvendig ressursbruk hos politiet. Det løser ingen problemer annet enn hos den politiske ledelsen i Justisdepartementet.

SV vil gi dusj og toalett til romfolk

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sa torsdag at regjeringen snart skal legge fram en tiltakspakke, men han ønsker ikke å gå inn på hva den skal inneholde.

SVs representant i justiskomiteen på Stortinget, Akhtar Chaudhry, sier hans parti kjemper intenst for sitt standpunkt i dette arbeidet.

– SV jobber beinhardt i regjeringen og Stortinget, og utenfor, for at tilreisende romfolk skal kunne fungere som mennesker, sier han til Aftenposten.

Chaudhry mener Norge kan innføre kortsiktige tiltak som å tilrettelegge for dusj og toalett. På lang sikt mener han at Europa har et felles ansvar for å løfte denne folkegruppen.

– Sosialpolitisk er dette et stort problem i Europa. Da gjelder det å komme med tiltak som gir romfolk et pust i bakken – adgang til dusj, toalett, en seng og en kopp suppe, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ