Normal

– Jeg tok selv raskt initiativ til å få gjort en vurdering

NYDALEN (NRK.no): Justisminister Grete Faremo sier det var hun som tok initiativ etter at uttalelsene fra PST-sjef Janne Kristiansen hadde falt i Stortingets høringssal.

Grete Faremo på pressekonferanse etter PST-avgang

På en hastig innkalt pressekonferanse informerte justisminister Faremo om at det var hun som ba om en vurdering av Janne Kristiansens uttalelser.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

På en pressekonferanse i Justisdepartementets lokaler i Nydalen forteller justisministeren at det ikke var sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste selv som reagerte på det mulige taushetsbruddet.

Justisminister Grete Faremo sier at det ble reagert på uttalelser, og at det var hun som statsråd som ba om en vurdering etter mulig brudd på taushetsplikten.

– Jeg tok meget raskt initiativ til å få gjort en vurdering, sier Faremo til pressen i Nydalen.

Grete Faremo på pressekonferanse etter PST-sjefens avgang

Faremo vil ikke svare på om Kristiansen kunne blitt sittende etter alle gjennomgangene av PST.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Forstod Kristiansen selv at hun kunne ha gått over en grense?
– Det har jeg ikke grunnlag for å svare på, svarer Faremo på spørsmål.

Faremo forklarer at hun utover kvelden i går hadde en dialog med Janne Kristiansen om det mulige overtrampet. Det var ifølge justisministeren likevel PST-sjefen selv som valgte å trekke seg.

– Vi hadde samtaler om dette utover kvelden, og hun har selv trukket konklusjonen.

Ville det vært aktuelt å be henne gå?
– Et mulig taushetsbrudd er i seg selv en svært alvorlig ting. Nå valgte hun selv å fratre, og slik problemstilling vil jeg ikke gå inn i, sier Faremo.

Justisministeren vil ikke svare på om hun tror Janne Kristiansen kunne ha fått fortsette i jobben etter at 22. juli-kommisjonen hadde fullført sin gjennomgang av PST.

Hvordan vil du karakterisere Janne Kristiansens siste år i jobben?
– Det har vært et turbulent halvår. 22. juli satte nasjonen på en spesiell prøve, også PST, sier Faremo.

Var du lettet over å være kvitt Kristiansen?
– Jeg har tatt hennes ønske til etterretning, og hun fratrer nå med øyeblikkelig virkning, var svaret fra justisministeren.

Janne Kristiansen og Grete Faremo

Før høringen i Stortinget onsdag var det god stemning mellom Kristiansen

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Røpet hemmelig informasjon

På onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli gikk PST-sjef Janne Kristiansen langt i å røpe at norsk militær etterretningstjeneste opererer i Pakistan.

Les mer: – Overraskende for komiteen

– Vi har samarbeid med 60 lands sikkerhets og etteretningsjenester i PST. Når det gjelder samarbeid med Pakistan, er det ikke et land vi har offisielt samarbeid med. Men vi har via e-tjenesten, de som er utenlandstjenesten har godt og nært samarbeid, eller det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, og vi har et nært samarbeid med E-tjenesten, svarte Janne Kristiansen på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry om hva slags kontakt PST har med Pakistan om utveksling av informasjon.

Les om situasjonen: Dette sa hun
Les mer: Chaudhry: – Jeg reagerte på svaret

I en pressemelding fra Justisdepartementet sendt onsdag kveld skev justisminister Grete Faremo at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd, og at hun derfor har godtatt Kristiansens «ønske om fratredelse».

Les også: Takvam: – Hadde ikke annet valg

På pressekonferansen i Nydalen torsdag morgen gjentok Faremo den noe diffuse formuleringen om hvorfor Kristiansen trekker seg.

– Bakgrunnen er at det er konstatert mulig taushetsbrudd, sa Faremo på pressekonferansen.

Hva legger du i mulige taushetsbrudd?
– Den endelige konklusjonen kunne ikke formuleres tydeligere i går kveld, og jeg må legge til at det pr. nå ikke er konstatert lovbrudd. Det må de rette instansene ta stilling til, svarte Faremo.

Faremo forteller at hun har akseptert PST-sjefens ønske om å gå av med øyeblikkelig virkning.

– Jeg har tatt hennes ønske til etterretning, og akseptert fratredelsen som skjer med øyeblikkelig virkning, sier Faremo.

Roger Berg fungerer midlertidig som leder for PST til en ny sjef overtar. Det vil bli satt i gang arbeid med å få på plass en permanent sjef.

– Vi må få på plass en ny sjef for PST raskt. Vil vil søke å finne en person som nyte bred tillit og som samtidig kan utføre de oppgavene den er satt til, sier Faremo.

Video Kristiansen om at norsk E-tjeneste er i Pakistan

Se Janne Kristiansens svar på Stortinget som trolig felte henne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger