– Vi orket ikke sitte å se på lenger

Flyktningstrømmen til Europa engasjerer flere tusen mennesker på Agder. En raskt voksende Facebook-gruppe jobber nå knallhardt for å hjelpe flyktningene som kommer.

Facebook- gruppen Refugees Welcome to Agder vil hjelpe flyktningene fra Syria.

Kjersti Forus og Kristine Løite fra Kristiansand har tatt initiativet til å hjelpe syriske flyktninger som kommer til Agder.

– Jeg kunne ikke lenger bare sitte og se på tv-skjermen og bildene av de desperate flyktningene.

Det sier Kjersti Forus som er en av initiativtakerne for Facebook-gruppen «Refugees Welcome to Agder».

På fire dager har over 2000 medlemmer meldt seg inn via Facebook.

Fikk et lokale av medlemmer

Refugees Welcome to Agder ble startet av kristiansandskvinnene Kjersti Forus og Kristine Løite søndag kveld i forrige uke. De to har som mål å hjelpe de syriske flyktningene som kommer til Sørlandet.

– Det skal vi gjøre med aktiviteter, mat og sosialt fellesskap og utstyr de har behov for, sier Kristine Løite.

I dag fikk initiativtakerne et lokale til disposisjon helt gratis, gitt til gruppen av to engasjerte sørlendinger.

– Ja, vi fikk nøkkel til lokalet av to menn som ville hjelpe oss. Her skal vi organisere oss og pakke utstyr, klær og hva enn flyktningene vil trenge når de kommer, sier Forus.

Ønsker å vise fellesskap

De to initiativtakerne viser NRK Sørlandet rundt i lokalet som ligger på Lund i Kristiansand. De blir tydelig rørt når de snakker om flyktningene.

– Det sa bare stopp i oss. Vi måtte gjøre noe, og nå er vi mange flere som viser engasjement. Derfor er det så kjekt å være en del av dette, sier de to.

Syriske flyktninger

Bilde er fra Syria.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Facebook-gruppen på Agder er en del av et stadig voksende samfunn i sosiale medier.

Det begynte med Refugees Welcome to Norway som ble etablert i sommer og som har over 47.000 medlemmer nå. Gruppen i Oslo deler ut mat til flyktningene hos Politiets utlendingsenhet (PU) og organiserer innsamling av leker og klær.

– Vi skal ikke konkurrere med andre hjelpeorganisasjoner, og jeg har vært i kontakt med flere av dem for å poengtere det, understreker Forus.

Over 1600 flyktninger fra Syria er nå ventet til Norge og Kristiansand kommune skal ta imot 40 av disse.

Tannkrem og omtanke

Forus forteller at hun har vært i kontakt med mottakene på Agder for å opprette et godt samarbeid.

– Det gjorde jeg slik at når flyktningene kommer så kan vi be våre medlemmer om å gi bort utstyr som de trenger aller mest, sier hun.

Syriske flyktninger

Flyktninger i Yarmouk i Syria mangler alt og situasjonen er kritisk og vanskelig

Foto: UNCREDITED/ AP

I Oslo har Refugees Welcome to Norway laget ulike typer startpakker som er gitt til flyktningene når de kommer til et mottak. Det vil Agder-gruppen også gjøre.

– Tannkrem, tannkoster, deodoranter og q-tips for eksempel. Flyktningene vil trenge det mest grunnleggende når de kommer, så vi vil lage slike velkomstpakker med praktiske hygieneartikler blant annet, sier Forus og Løite.