NRK Meny
Normal

Fant siktedes DNA på Kristins negler

TØNSBERG (NRK): 38-åringen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999, skal ha etterlatt seg DNA på Kristin Juel Johannesens fingernegler.

Bevis

BEVIS? Politiet bærer ut dokumentene i saken, etter fengslingsmøtet i Tønsberg tingrett fredag. Bakerst er bistandsadvokat Astri Aas-Hansen.

Foto: Ola Mjaaland

Siktede ba i fengslingsmøtet i Tønsberg tingrett i dag om å bli løslatt.

Han blir fengslet i fire uker med to ukers isolasjon og brev- og besøksforbud.

Den fullstendige DNA-profilen som politiet nå sier er beviset mot den siktede 38-åringen, ble funnet på Kristin Juel Johannessens fingernegler, opplyser politiet.

– Det er funnet på avdødes fingernegler, og med det mener vi å kunne knytte ham til drapet, sier konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen i Vestfold politidistrikt på en pressekonferanse fredag.

– Siktede er konfrontert med funnene, men jeg vil ikke gå inn på hvordan han forklarer seg rundt det, sier Abrahamsen.

Ser tekniske og taktiske funn i sammenheng

På spørsmål om man kan fastslå ut fra DNA-funnet at 38-åringen og Kristin Juel Johannessen har vært i kontakt, svarer han slik:

– De tekniske funnene må alltid ses i sammenheng med de taktiske funnene.

Politimesteren mener det er svært lite sannsynlig, «nærmest utenkelig», at siktedes DNA har havnet på drapsofferets negler ved at de to for eksempel har berørt samme gjenstand.

– Vi mener dette beviser at avdøde og siktede har vært i kontakt, sier Abrahamsen.

Fikk DNA-prøve i mai

Referanseprøven fra den drapssiktede 38-åringen fikk politiet i mai, i forbindelse med etterforskningen av en mindre narkotikaforbrytelse.

– Gjorde dere disse undersøkelsene i forbindelse med drapssaken?

– Det er klart vi så disse tingene i sammenheng, sier Abrahamsen.

VG skriver at den 38 år gamle mannen skal ha blitt konfrontert med opplysningen i et avhør torsdag kveld. Ifølge avisens opplysninger skal mannen da ha nektet for å ha rørt den 12 år gamle jenta som ble drept i august 1999.

– DNA-sporet på Kristin Juel Johannessens negler ble oppdaget i 2006, da Kripos så på Kristin-saken på nytt, opplyser Abrahamsen.

Skjermet ansiktet

38-åringen holdt hendene, som var festet sammen med håndjern, foran ansiktet da han ble ført ut av rettsbygningen og inn i en ventende bil etter fengslingsmøtet.

Forsvareren hans, Søren Hellenes, sier til NRK at klienten hans opplever situasjonen som stressende.

– Han er spesielt opptatt av å skjerme familien sin, sier forsvareren.

Dømt, frikjent - siktet igjen

5. august 1999 ble 12 år gamle Kristin Juel Johannessen funnet drept i et skogholt i Hedrum i Larvik. Mannen som den gang ble dømt for drapet, og senere frikjent, er den samme mannen som nå er siktet på nytt.

Vendingen i saken kom etter at en psykologspesialist nylig gjennomgikk hele saken på nytt. Etter gjennomgangen, som han begynte på i fjor høst, presenterte han sine tanker for ledergruppen i Vestfold politidistrikt, som satte ned et nytt etterforskningsteam.

En helt ny DNA-analyse gjorde at Folkehelseinstituttet ved hjelp av nye metoder klarte å fremskaffe en fullstendig DNA-profil. Den stemte overens med siktede.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger