Familiemedlem: – Frykter han var med på Kenya-terroren

Et familiemedlem av den terrormistenkte 23-åringen synes det er uvirkelig at mannen knyttes til terroraksjonen mot kjøpesenteret i Nairobi, hvor minst 69 mennesker ble drept.

Familiemedlem av terrormistenkt

SAVN: Familiemedlemmet av den terrormistenkte norske statsborgeren sier hun savner ham. Hun sier også at det er utenkelig, slik hun kjenner ham, at han skal ha vært med på terroraksjonen mot kjøpesenteret Westgate i Kenya.

Foto: Runar Henriksen Jørstad/NRK

NRK har møtt familiemedlemmet i Larvik. Hun forteller at hun ikke kan forstå at den terrormistenkte 23-åringen skal ha noe som helst å gjøre med terroraksjonen i Nairobi.

Minst 69 personer ble drept og 300 skadd i aksjonen.

Terrorgruppen al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for terrorhandlingen. Den terrormistenkte norske statsborgeren skal angivelig være med i denne gruppen og kan ha deltatt i terroraksjonen, ifølge PST.

– Tanken om at han har vært med på dette slår meg ikke, og det er vanskelig å tenke på. Jeg tror ikke han har vært med på dette. Han har aldri slått meg som radikal, sier kvinnen.

– Jeg frykter at han har vært med på det, men håper jeg tar feil, sier familiemedlemmet til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Hun sier hun tror hun hadde visst det dersom 23-åringen hadde vært med på aksjonen i Nairobi.

– Jeg kjenner ham godt og da hadde han gitt meg beskjed om han hadde vært med på dette. Dette kan ikke stemme, fortsetter hun.

Les også:

PST til Nairobi

Torsdag i forrige uke sendte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) to etterforskere til Nairobi for å ettergå opplysninger om at en 23 år gammel nordmann skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret.

PST opplyser til NRK onsdag kveld at det ikke er noe nytt i saken. Dermed er det fortsatt uklart om 23-åringen fortsatt er i live eller om han ble drept, muligens av kenyanske sikkerhetsstyrker, i terroraksjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terrorister fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret Westgate

Lørdag 21. september 2013 tok en gruppe på rundt 20 væpnede personer seg inn på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Minst 69 personer skal ha blitt drept og 300 skadd i aksjonen.

Foto: Skjermdump Twitter/HSM_PR

– Trivdes i Somalia

Familiemedlemmet NRK har møtt mener 23-åringen skal ha reist til Somalias hovedstad Mogadishu kort tid etter at han fullførte videregående skole.

Etter det NRK får opplyst skal han ha vært i landet et par måneder før han returnerte til Norge. På et senere tidspunkt skal han ha vendt tilbake til Somalia.

– Han flyttet og sa han trivdes der, men jeg vet ikke hvorfor han ville reise dit. Han jobbet for å skaffe seg mat og tak over hodet. Til meg har han sagt at han ville studere økonomi, forteller kvinnen.

Ifølge NRKs opplysninger skal den mistenkte mannen aldri ha meldt om sin utvandring. Han står altså fortsatt oppført med hjemmeadresse i Larvik.

Mannen skal ha hatt lite kontakt med familien i Norge etter at han reiste til Somalia.

– Sist gang jeg snakket med ham var i fjor en gang da han ba meg sende over et vitnemål, sier kvinnen.

Hun beskriver oppveksten hans slik:

– Han var en rolig gutt og hang aldri ute til sent på kvelden. Enten gjorde han lekser, trente eller var på skolen. Han var en familieperson, sier kvinnen.

– Hva gjør familien nå?

– Vi prøver å komme i kontakt med ham via folk vi kjenner i Mogadishu, men foreløpig har vi ikke lykkes.

TV 2 har tidligere meldt at den terrormistenkte mannen skal ha ringt hjem til Norge under terroraksjonen. Men familiemedlemmet opplyser til NRK at hun ikke har mottatt noen telefon eller kjenner til at andre familiemedlemmer har mottatt anrop fra ham.

Les også: – Terrormistenkt norsksomalier ringte hjem under terrorangrepet

Les også: Mistenkt norsk terrorist frikjent for drap i Somalia

Les også: Terrorangrep mot kjøpesenter i Nairobi

– Sjokkerte klassekameratene

Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

ØDELEGGENDE: I tillegg til personskader og drepte var det mange materielle skader både på og utenfor kjøpesenteret Westgate.

Foto: Ap

NRK har snakket med flere som også har gått på skole sammen med den mistenkte.

De beskriver mannen som vennlig og rolig. Flere husker ham som svært religiøs.

– Han hadde med seg et bønneteppe på skolen, og ba fem ganger om dagen. Han gjorde det i gangen eller i en trapp. Det var bare han som gjorde det så synlig, og det ble lagt merke til, sier en tidligere skolekamerat.

Tidligere medelever husker ham som en stille person, men at han kunne tenne til omkring religiøse temaer.

I en debatt i klassen skal han ha kommet med kommentarer som sjokkerte medelevene.

– Hva tenker du om at politiet tror han kan være en terrorist?

– Jeg ville aldri trodd han kunne gjøre noe sånn, svarer vedkommende.

SISTE NYTT

Siste meldinger