– Somaliere må ta mer avstand fra Al-Shabaab

Journalist og forfatter Lars Akerhaug mener ledende somaliere må gi ungdom klar beskjed om at det er galt å sympatisere med en terrorbevegelse.

Lars Akerhaug

Forfatter Lars Akerhaug mener lederne i moskeene må ta tydelig avstand fra Al-Shabaab.

Foto: Privat

Lars Akerhaug har skrevet bok om muslimsk ekstremisme i Norge. Han har en klar oppfordring til lederskikkelser i det somaliske miljøet i Norge.

– Somaliere i Norge må ta tydeligere avstand fra ekstreme grupper som Al-Shabaab. De må si tydelig og klart til ungdommene at det er galt å sympatisere med en terrorbevegelse som ødelegger for somaliere i regionen, sier Akerhaug.

I går kveld landet to PST-etterforskere i Nairobi for å undersøke opplysninger om at en norsksomalier skal ha vært involvert i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate. Den terrormistenkte skal være oppvokst i Norge.

Akerhaug mener ungdom som tiltrekkes av ekstreme miljøer ofte danner seg et fiendebilde av vesten og at det kan motivere dem til å reise for å kjempe sammen med slike grupperinger.

– Det er jo ikke sikkert at de som reiser vil la seg motivere til å angripe Norge, men generelt får de beskjed om å angripe mål i Vesten, sier Akerhaug.

– Blir ikke siste gang

Amal Aden

Amal Aden var personlig venn av en 27-åring som vervet seg til Al-Shabaab og ble drept i Somalia i 2011.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Han er dermed helt på linje med norsk-somaliske Amal Aden.

– Personer i offentlige posisjoner og moskeene bør ta mer avstand. Dette er farlig. Det blir ikke siste gang vi hører om at norsksomaliere deltar i terroraksjoner. Jeg er veldig bekymret for unge mennesker som får en følelse av samhold i ekstreme miljøer, sa Aden til NRK i går.

En personlig venn av henne valgte å reise til Somalia og kjempe for Al-Shabaab. Han ble drept i 2011.

Les mer: Amal Aden: – Jeg er ikke overrasket

I boken Norsk Jihad skriver Akerhaug at tre personer bosatt i Oslo er representanter for Al-Shabaab.

Vekkelsesmøter

Stig Jarle Hansen

– Utenlandske predikanter har kommet til rene vekkelsesmøter i norske moskeer, sier Stig Jarle Hansen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Noen moskeer burde være mer påpasselig når det gjelder hvem de slipper til, mener Somalia-kjenner Stig Jarle Hansen.

Han vil ikke navngi nærmere hvem han mener, for selv om han syns at moskeene har et ansvar, vil han ikke sette pekelyset på noen enkelt moské.

– Rekrutteringen har foregått ved at ledere fra andre land har kommet til Norge for å holde vekkelsesmøter. Selv om det har vært en begrenset rekruttering, så har det skjedd, sier Hansen.

Synkende oppslutning

Stig Jarle Hansen mener oppslutningen om Al-Shabaab i Norge er liten blant somalierne.

– I 2007–2008 var dette miljøet relativt stort i Norge, for mange somaliere hadde oppfattet at Al-Shabaab drev med en motstandskamp, en frigjøringskamp. De fikk ikke med seg det organisasjonen skrev på sine nettsider på arabisk og engelsk, så de visste ikke hva den sto for.

Han sier at støtten svant da somaliere forsto hva de egentlig sto for.

– Al-Shabaab har trolig økt sin status blant jihadister etter angrepet på Westgate, og det kan gi økt rekruttering. Samtidig blir flere og flere somaliere i Norge klar over at organisasjonen seiler under falskt flagg, sier Hansen.

Kan utføre angrep i utlandet

– De som står i fare for å bli rekruttert av Al-Shabaab nå er eventuelt etniske somaliere som kanskje aldri har vært i Somalia. De som kjenner landet vet at organisasjonen slett ikke er noen somalisk frigjøringshær.

Han mener organisasjonen har vært undervurdert og at vestlige land og borgere ikke har forstått hvilken handlekraft og vilje Al-Shabaab har.

– Organisasjonen er i stand til å gjennomføre store angrep, også utenfor Somalia. Og det kan godt hende det blir vestlige statsborgere blant målene, sier Hansen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger