Hopp til innhold

Israel-venner laget falskt brev om Google-nekt i departementet

Kunnskapsdepartementet reagerer sterkt på at organisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) publiserte et falskt brev som de hevdet kunnskapsministeren hadde sendt ut til alle ansatte.

Falskt brev, Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsens navn ble brukt av organisasjonen Med Israel For Fred, i det som framsto som et boikott-brev sendt ut av departementet.

Foto: Skjermdump/Scanpix / Montasje

Brevet ble onsdag morgen lagt ut på MIFFs hjemmesider sammen med en artikkel med tittelen «Kristin Halvorsen har brukt Google for siste gang».

I det falske brevet, signert kunnskapsminister Kristin Halvorsen, framgår det at ministeren beordrer sine ansatte til å slutte å bruke søketjenesten Google, som følge av at selskapet har kjøpt opp et israelsk IT-selskap.

Faksimile, miff.no

Stemmer ikke: artikkelen på miff.no var falsk.

Foto: miff.no / Faksimile

Brevet er prydet med kunnskapsdepartementets brevhode, og datert 12. juni i år.

Artikkelen til den Israel-vennlige organisasjonen vakte raskt reaksjoner på sosiale medier, og mange spurte seg om den oppsiktsvekkende boikotten i Kunnskapsdepartementet virkelig kunne være ekte.

– Humbug

Det kunne kunnskapsminister Kristin Halvorsen relativt raskt avkrefte:

«Regner med at alle har såpass kritisk sans at de skjønner at dette er humbug og bedrag!», skrev Halvorsen på sin Twitter-profil et par timer etter at den falske «avsløringen» ble publisert.

Etter å ha fått reaksjoner på artikkelen, opplyser også MIFF at innholdet er falskt, og at det er ment som «politisk satire».

Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland.

Daglig leder i MIFF, Conrad Myrland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg har brukt satiriske virkemidler i artikkelen, og slik er også tonen i brevet. Kunnskapsdepartementet har blitt utsatt for satire veldig mange ganger før, og jeg tror at de vil ta det med et smil, oppklarer daglig leder i MIFF Conrad Myrland, som også står som forfatter av den aktuelle artikkelen.

Kunnskapsdepartementet er imidlertid lite begeistret for stuntet, og varsler at det kan få et etterspill.

– Vi ser alvorlig på saken, og vil vurdere å ta den videre, opplyser kommunikasjonsdirektør Karin Steenstrup i Kunnskapsdepartementet i en knapp kommentar til NRK.no.

Bruk av søkemotoren Google vil for framtiden være uforenlig med Kunnskapsdepartementet. Men ikke bare det. Snarest mulig må vi stanse bruk av Google i våre utdanningsinstitusjoner.

Utdrag fra brevet

Beklager

Conrad Myrland i MIFF forsvarer den noe uvanlige formen på nettside-inlegget.

– Vi har laget en satire på at Kristin Halvorsen bare vil boikotte Israel når det passer henne. Hun vil boikotte israelske appelsiner, men ikke høyteknologi laget av israelere, sier Myrland til NRK.no.

– Hva tenker dere om at dette blir oppfattet seriøst?

– Det blir jo leit, men samtidig så viser det noe når Kristin Halvorsen føler behov for å ta avstand fra det. Det viser at folk har lett for å tro når SV går hardt ut mot Israel. SV har en lang historie med usaklige utspill mot Israel, sier han.

Organisasjonen har også gått ut på Twitter og beklaget til dem som måtte ha oppfattet artikkelen seriøst.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ