Verdens mest berømte forsker boikotter Israel-konferanse

En av verdens mest kjent matematikere og astrofysikere, Stephen Hawking, bekrefter at han boikotter Israel-konferanse og avviser at uteblivelsen skyldes medisinske årsaker.

Stephen Hawking

Den britiske fysikeren bekrefter at han slutter seg til den palestinske boikotten av israelerne og dropper konferansen i Israel i juni.

Foto: Lawrence Jackson / AP

Årsaken til hvorfor Hawking uteblir fra konferansen skapte forvirring i internasjonale medier onsdag.

Den britiske avisa The Guardian meldte først at Hawking hadde tatt avgjørelsen for å støtte den palestinske boikotten av Israel.

Den amerikanske avisen The Algemeiner kom deretter med kontrabeskjeden: At Hawking avlyste på grunn av medisinske årsaker.

Det var også forvirring blant representanter for Universitetet i Cambridge som sier at de hadde misforstått når de trodde at det var helseproblemer som var årsaken til at fysikeren Stephen Hawking boikotter Israel-konferansen.

Hawking vil ikke delta på den store internasjonale konferansen i Israel i juni. Han begrunner det med at han vil respektere palestinernes oppfordring om å boikotte kontakt med israelske akademikere.

Universitet i Cambridge publiserte en pressemelding onsdag hvor de avslører at Hawking hadde fortalt israelerne at han ikke ville delta på konferansen fordi palestinske akademikere hadde rådet han til å støtte boikotten.

Utelukkende basert på helseproblemer

Representanter for Universitetet sier at de tidligere hadde forstått det slik at Hawkings beslutning om å utebli fra konferansen utelukkende var basert på helseproblemer.

Beslutningen betyr imidlertid at verdens mest berømte forsker har sluttet seg til boikotten som er organisert for å protestere mot israelernes behandling av palestinerne.

Hawking fyller snart 71 år og er alvorlig funksjonshemmet. Han lider av uhelbredelig og progressiv nevromotorisk sykdom. Hawking kan dermed ikke bevege kroppen, og sitter i rullestol. Han kommuniserer gjennom et datastyrt talesystem.

Samler verdens ledere

Konferansen, som holdes for femte år på rad, samler verdens ledere og intellektuelle for å diskutere en rekke temaer.

Hawking besøkte Israel sist i 2006 da han ble invitert av den britisk ambassaden.

SISTE NYTT

Siste nytt