Hopp til innhold

Etter IRN-bråket: Vurderer å starte ny muslimsk organisasjon

Flere av de største moskeene i Norge vurderer å opprette en ny organisasjon for samarbeid, hevder forstanderen for Rabita-moskeen.

Basim Ghozlan og Mahtab Afsar

KRITISK: Basim Ghozlan, leder for Det Islamske Forbundet. Her i samtale med styreleder i Islamsk Råd, Mehtab Afsar.

Foto: SVEIN OMMUNDSEN / NRK

Islamsk Råd Norge (IRN) har de siste dagene fått hard medfart etter at de ble kjent at de har brukt en tildeling på nær en halv million kroner til å ansette Nikab-brukeren Leyla Hasic som administrasjonskonsulent. Ifølge departementet skulle pengene gå til å styrke organisasjonens arbeid med brobygging, kommunikasjon og dialog.

Tirsdag kveld sendte de fem største muslimske trossamfunnene i Norge ut en pressemelding der de kom med sterk kritikk av organisasjonen.

– Vi har nå et forslag liggende på bordet til vurdering om å gå ut av Islamsk Råd, sier Basim Ghozlan, styreleder for Det Islamske Forbundet til NRK.

Han forteller at forslaget skal behandles i løpet av to til tre uker.

Vurderer ny organisasjon

Norges største moské, Det Islamske fellesskap Bosnia og Hercegovina, har allerede varslet at de går ut av IRN.

– Hvis vi går ut av Islamsk Råd, vil vi opprette vår egen samarbeidsform. Foreløpig er det fem andre som er medlemmer av Islamsk Råd i dag som har sagt de er med på dette, mens tre til fire andre vurderer, sier Ghozlan.

Leyla Hasic

NYANSATT: Etter at Leyla nikab-bruker Leyla Hasic fikk jobb har Islamsk Råd Norge fått sterke reaksjoner, også fra egen organisasjon.

Foto: NRK

Lederen for Rabita-moskeen sier til NRK at han er misfornøyd med måten rådet drives på, og understreker at det ikke er ansettelsen av Hasic som er hovedårsaken.

– Vi har lenge vært bekymret, frustrert og uenige. Vi har tatt opp uenighetene og har diskutert opp og ned og fra alle kanter. Vi har forsøkt å endre ting innenfra, og det gikk ikke. Derfor vurderer vi å trekke oss ut, forteller han.

Vurderer pengestøtte

Ifølge Ghozlan er det fokuset til rådet som er problematisk.

– Vi er misfornøyd med fokuset til rådet. Det handler om at man ikke tar reaksjonene fra storsamfunnet på alvor. Målet må være å fokusere på dialog med storsamfunnet rundt, sier han og mener rådet ikke gjør dette i dag.

Styreleder i IRN, Mehtab Afsar påpeker at det helt frivillig å være medlem i organisasjonen.

– Vi kan ikke holde fast medlemmer med tvang. Dersom en eller to melder seg ut vil vi fremdeles være en paraplyorganisasjon, sier Afsar.

mehtab afsar

IKKE BEKYMRET: Generalsekretær Mehtab Afsar frykter ikke for oppslutningen til Islamsk Råd Norge selv om noen trossamfunn skulle velge å melde seg ut.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ansettelsen av Hasic skjedde etter at et enstemmig storting høsten 2015 vedtok å øke statsstøtten til IRN fra 816.000 til 1,3 millioner kroner. Det var IRN selv som søkte om ekstra penger til en ny stilling.

– I søknaden skrev vi eksplisitt at vi ønsket å styrke sekretariatet, så vi kunne få mer tid og rom til å være ute og ha dialog og bygge bro, sier Afsar til NRK.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier onsdag at hun vurderer å kutte støtten til Islamsk Råd Norge.

– Allerede i går satte jeg juristene i Kulturdepartementet i gang med å vurdere om Islamsk Råd er i stand til å ivareta vilkårene for bevilgningen sin. Så får vi se hva utfallet av den vurderingen blir, sa Helleland til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger