Hopp til innhold

Eskil Pedersen om 22. juli-angrepene: – Har mistet naiviteten jeg hadde før

OSLO (NRK): Den tidligere AUF-lederen har ikke gitt opp håpet om et bedre samfunn etter terrorangrepet i 2011. Samtidig er det noe som aldri blir det samme igjen.

Eskil Pedersen

FØLELSESLADD: Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen går en tung dag i møte når femårsdagen for 22.juli-angrepene skal markeres denne uken. 77 mennesker mistet livet, blant dem 69 personer på AUFs sommerleir på Utøya. – Som leder var det viktig at vi klarte å ta vare på hverandre, samtidig som vi måtte fokusere på å ta tilbake hverdagen igjen, sier Pedersen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Jeg vil ikke si jeg gruer meg, men jeg gleder meg ikke. Det er en spesiell dag som tar mye energi, sier Eskil Pedersen, når NRK møter ham på Youngstorget.

Herfra har han utsikt til regjeringskvartalet, der bomben gikk av fredagen for fem år siden. Fra kafeen ser han også opp på bygningen hvor han som AUF-leder hadde kontor i fire år.

Sorg og forbannelse

Som AUF-leder etter 22. juli satte Eskil Pedersen seg to mål: Han skulle fortsette å gå på jobben hver dag. Og han skulle si hva han mente, selv om hetsen på nettet en periode var knallhard.

– Som leder var det viktig at AUF klarte å håndtere det umiddelbare som å ta vare på hverandre og gjennomføre rettsaken, men også fokusere på at vi skulle ta tilbake hverdagen og drive med politikk igjen, sier Pedersen.

Selv slapp han unna kulene på Utøya. Men han satt igjen med ansvaret for overlende AUF-ere, som i likhet med han selv strevde med sorg og forbannelse.

Samtidig hadde de en sterk tro på at folk skulle våkne opp og slåss mot rasisme og fremmedfrykt.

Statsminister Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen

DYP SORG: Eskil Pedersen får en klem av Jens Stoltenberg. Som leder for AUF satt han med et stort ansvar, og strevde med sorg og forbannelse etter terrorangrepet.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Hetset etter terroren

– Jeg husker hvor overrasket jeg ble når jeg fortsatt så rasisme på nettet i tiden etter 22.juli, sier Pedersen.

Etter de tragiske hendelsene ble han selv utsatt for massiv netthets.

– Jeg har valgt å ikke la det gå inn på meg. Min hevn over netthaterne har vært å fortsette å ytre meg, sier Pedersen.

Han mener den offentlige samtalen om fremmedfrykt har blitt større etter terrorangrepene. Det har gått fra å være et problem alle er bevisst på, men ikke snakker om, til å bli noe folk snakker om, sier den tidligere AUF-lederen.

– Jeg tror majoritenen av det norske folk ble veldig berørt av 22.juli, og at det har forandret perspektivet på hvor skadelig rasisme og fremmedfrykt er for samfunnet.

Utøya

TUNG TID: Pedersen ledet AUF da det stormet som verst under og etter terrorangrepene, og beskriver en dyster periode der mange sår skulle heles. Samtidig var han opptatt av at de som var igjen komme seg videre. Her fra et minnested for de mange ofrene på Utøya.

Foto: Andersen, Kristoffer Øverli / SCANPIX

Aldri mer naiv

Pedersen mener vi må gjennomføre 22.juli-kommisjonens anbefalinger om bedret beredskap og politikapasitet. Det skylder vi ofrene for terroren.

– Hvis ikke 22.juli får oss til å endre oss, hva skal da til, spør Pedersen.

Samtidig merker han at den dagen for fem år siden har endret ham for livet.

– Jeg har kanskje blitt mer alvorlig, og mindre naiv. Hvis det er en ting som har blitt gjentatt mange ganger, er det Stoltenbergs ord om åpnehet og demokrati, men han sa en ting til også: Aldri mer naivitet.

AKTUELT NÅ