Hopp til innhold

Erna Solberg: – Vi driter ikke i folks rammebetingelser i Norge

Terje Aaslands (Ap) påstander provoserte Erna Solberg nok til at statsministeren måtte unnskylde egen språkbruk i Stortinget.

Erna Solberg ved talerstolen under Stortingets spørretime

– Det er tillatt å være fullstendig uenig i vurderingen, men det er altså ikke slik at vi løpet redernes ærend, eller at vi driter i – unnskyld at jeg sier det – at vi ikke bryr oss om de rammevilkårene folk har i Norge.

Uttalelsen kom fra statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime i formiddag.

Næringspolitisk talsperson i Ap, Terje Aasland, gikk kraftig til angrep på regjeringen i Color Line-saken.

Aasland: – Regjeringen viser sitt sanne ansikt

– Nå skal noen titalls millioner kroner spares, og norske arbeidsfolks trygghet skal ofres til fordel for storkapitalens krav. Regjeringen viser sitt sanne ansikt som rederne og storkapitalens ukritiske og varmeste forsvarer, tordnet Aasland.

Bakgrunnen er at regjeringen i februar varslet at den vil la Color Line flagge om sine to Kiel-ferger fra Norsk ordinært skipsregister til Norsk internasjonalt skipsregister.

Denne endringen vil gjøre det mulig for rederiet å erstatte 700 norske sjøfolk med utenlandsk arbeidskraft.

– Det var et fargerikt bilde som ble tegnet av regjeringens hensikter. Jeg trodde vi var forbi det stadiet hvor vi tilla andre partier hensikter, kontret Solberg på Aaslands anklager, og mente han kom med en grov karikering av hva regjeringen mener og står for.

Regjeringen mener Color Line vil flagge ut hele virksomheten til Danmark dersom de ikke får bytte ut 700 norske ansatte om bord på Kiel-fergene med utenlandsk – og langt billigere – arbeidskraft.

– Da sto 2300 norske arbeidsplasser i fare. Vi har sett andre selskaper som tidligere har gjort nettopp dette fordi de har følt at de ikke ha fått gode nok ordninger. Vi har derfor valgt å gå videre med spørsmålet knyttet til å berge flere arbeidsplasser i Norge, sa Solberg i spørretimen.

M/S Color Fantasy til havs

KAN BLI BYTTET UT: M/S Color Fantasy går i dag i fast rute mellom Oslo og Kiel. Her kan flere hundre ansatte bli byttet ut dersom skipet flyttes til Norsk Internasjonalt Skipsregister.

Foto: Fjellanger Widerøe Foto AS / Color Line

Anklager regjeringen for å bruke utdaterte tall

Aasland mente imidlertid at regjeringen bygger på tall og beslutninger fra 2014.

– Forutsetningene er blitt vesentlig endret i ettertid. Regjeringen foretar en skreddersøm for kun ett rederi uten å ha oppdaterte tall og faktagrunnlag. Senest i går kveld kunne vi lese på NRK.no at næringsministeren ikke kan avvise at Color Line ikke lenger ville tjene penger på å flytte.

Solberg reagerte kraftig på anklagene.

– Vårt utgangspunkt er ikke å ta et øyeblikksbilde av hvordan situasjonen er. Det dreier seg om å sikre flere arbeidsplasser i Norge. Vi har vært opptatt av at det er bra å sikre stabiliteten rundt dette selskapet med gode rammebetingelser, sa hun.

Color Line-saken er blitt utsatt flere ganger, og er nå løftet inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget.

AKTUELT NÅ