Hopp til innhold

Erna Solberg vil ha vaksineplikt for helsearbeidere

Hun mener Støres strategi er utilstrekkelig. Men foreløpig planlegger Erna Solberg julebord med Høyres stortingsgruppe.

Erna og Jonas

Erna Solberg (H) møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Politisk kvarter.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

– Høyres stortingsgruppe har foreløpig planlagt for å dra på julebord, men vi har gjort noen forebyggende tiltak. For eksempel har vi kjøpt inn nok engangstester til at alle må teste seg den dagen julebordet er, også vil vi gjøre tiltak i det rommet, sier Erna Solberg (H) i Politisk kvarter.

Solberg ledet Norge i det første halvannet året av pandemien. Den siste tiden har hun flere ganger kritisert sin arvtaker for tiltak hun mener han burde innført tidligere. Men julebord planlegger hun for.

Statsminister Jonas Gahr Støres julebord er uansett planlagt til nyåret, selv om stortingsgruppa i Ap skal ha julebord før jul. Støre vil ikke oppfordre folk til å droppe festen i år.

– Jeg vil ikke si til folk at de ikke bør gjøre det, de bør forholde seg til de lokale rådene de får, sier Støre.

Foreløpig er det ingen nasjonale tiltak som legger lokk på julebordsesong og julefester. Samtidig merker restauranter hyppige avbestillinger.

Erna og Jonas

Solberg vil ha vaksineplikt for helsearbeidere

Flere steder i landet frykter man utbrudd med omrikon-varianten som følge av blant annet fest og julebord.

For to dager siden la Støre fram regjeringens nye koronastrategi. Planen er å ha kontroll på smitten i vinter, uten at Støre-regjeringen tror at viruset vil nedkjempes denne vinteren heller. Innen påske vil regjeringen at alle over 18 ha fått oppfriskingsdose.

Siden den gang har en ny koronavariant inntatt landet. I EU diskuteres det om vaksinen skal bli en plikt i befolkningen. Foreløpig ligger regjeringens strategi fast, sier Støre.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mener diskusjonen om vaksineplikt bør tas i hele EU. Støre mener imidlertid at vaksinen må være frivillig for alle.

Solberg er også skeptisk til vaksineplikt – unntatt for helsepersonell.

– Vi mener det bør være vaksineplikt for helsepersonell. Det er noe med at din frihet stopper der min frihet starter. Og akkurat på det området er det vanskelig når de som jobber med eldre og skrøpelige mennesker, ikke er vaksinert, sier Solberg.

Erna og Jonas

Støre og Solberg etter debatten.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Mener Solberg skaper frykt

– Jeg forventer en regjering som er mer frampå, som kommuniserer tydeligere, handler raskere og hører på faglige råd, sa Solberg da Støre presenterte sin strategi.

Hun har tidligere referert til regjeringens strategi som uklar og utilstrekkelig.

I Politisk kvarter forklarer hun sine utspill med at hun mener at nasjonale tiltak tidlig i smitteoppblomstringen bekjemper smitte bedre.

Erna og Jonas

Solberg og Støre før debatten.

Foto: Håkon Benjaminsen / NRK

Hun hevder at Støre-regjeringen har latt være å innføre tiltak som Helsedirektoratet anbefalte tidligere i høst.

– Vi har bedt om de tiltakene, og har spurt om hvorfor de tiltakene ikke kom på plass. Nå har vi nye tiltak, også må vi bruke det vi alltid har gjort før, vente en uke eller to og se om dette er nok tiltak. Vi må se om effekten er der.

Støre mener imidlertid at retorikken til Høyre kan skape frykt. Da han redegjorde i Stortinget tidligere denne uka, ba han kritikerne dempe seg, og ikke skape frykt i befolkningen.

– Jeg mener debatten i Norge til nå har gått uten at vi har hatt et sånn dramatiserende språk som vi har hatt i andre land, og det har gitt en nøktern debatt, sier Støre.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger