Hopp til innhold

Solberg om Økokrim-avgjørelse: – I dag er jeg fylt på med krefter

Erna Solberg er lettet for at verken hun eller ektemannen skal etterforskes for innsidehandel. Hun sier hun må se om hun har krefter og tillit til å fortsette som partileder.

Erna Solberg vil ikke skille seg fra Sindre Finnes for hans aksjehandler

– Akkurat i dag er jeg fylt på med krefter. Så får vi se hvordan det går videre. Jeg tar på alvor hva denne saken dreier seg om, at jeg har behandlet saker jeg ikke skulle vært med på å behandle fordi Sindre har handlet aksjer jeg ikke har visst om.

Det sier Erna Solberg (H) til oppmøtt presse fredag ettermiddag.

Ektemannen Sindre Finnes foretok over 3000 aksjehandler da Solberg var statsminister, noe som Solberg har sagt at kan ha gjort henne inhabil i flere saker.

En sju ukers lang undersøkelse av Økokrim ble i dag avsluttet. Økokrim fant ikke grunnlag for å etterforske den tidligere statsministeren og hennes ektemann for innsidehandel.

Les også Høyre-topper: Freder Erna Solberg, men kritisk til håndteringen

Statsminister Erna Solberg (Høyre) på veg til vallokalet saman med ektemann Sindre Finnes

– Du er i godt humør i dag, hva kommer det av, spør VG.

– Det er selvfølgelig fordi dette er en viktig milepæl, svarer Solberg.

– Jeg har vært overbevist om at dette burde være resultatet, men hva jeg subjektivt mener burde bli resultatet, til hva som faktisk blir resultatet, det kan man jo aldri vite.

Motivert for å være statsministerkandidat

På pressekonferansen får hun flere spørsmål om hun har krefter til, og kan fortsette som partileder i lys av saken om ektemannens aksjehandler.

Solberg sier hun mener det beste utfallet for henne er at det ikke blir en etterforskning.

– Hvis det skulle blitt en etterforskning, så øker det alvorligheten. Men det er også sånn at en etterforskning i seg selv ikke betyr noe. Men en siktelse betyr noe annet, og det har jeg lagt til grunn. Men det er klart at det er bedre når det ikke blir noe etterforskning.

Les også Solberg-saken: Slik begrunner Økokrim avgjørelsen

 Økokrim-sjef Pål K. Lønseth holder pressekonferanse

– Ville du trukket deg hvis det hadde endt med en siktelse?

– Det har jeg ikke tenkt å kommentere, fordi de vurderingene som jeg i så fall ville gjort ville fortsatt måtte gjøres da.

– Men hvor motivert er du for å fortsette som høyreleder og statsministerkandidat?

– Jeg er motivert for det.

Solberg trekker flere ganger fram at det er viktig for henne å være et pluss, ikke et minus, for Høyre.

– Hvordan skal du finne ut av om du er et pluss eller minus?

– Det er en god diskusjon som foregår internt i vårt parti.

– Dere får ikke 36,9 av meg

Solberg sier at vurderinger om hennes framtid i partiet må diskuteres i samarbeid med partiet. Partilederen sier hun foreløpig opplever å ha god støtte i partiet, og at hun har tro på at hun kan gjenopprette tilliten.

– Jeg snakker hver dag med mine nestledere. Vi har selvfølgelig diskusjoner om mange ting, men det er ingen prosess som foregår nå i Høyre. Det foregår en prosess i Stortinget rundt kontrollkomiteen.

Les også Økokrim: Ikke etterforskning mot Solberg eller Finnes

Statsminister Erna Solberg (H) og mannen Sindre Finnes i 2019.

Solberg ville ikke stille en tidsfrist eller sette en grense for seg selv, for når hun må gå som partileder.

Hun henviser til Torbjørn Jaglands ultimatum fra 1990-tallet, da han sa at hans regjering ville gå av uten et flertall på 36,9 prosent av befolkningen.

– Dere kommer ikke til å få et 36,9 av meg i dag, sier Solberg.

Også ekteskapet ble tema på pressekonferansen fredag ettermiddag.

– Jeg er fortsatt gift med Sindre Finnes og har planer om å være gift med Sindre Finnes. Dette har vært en vanskelig sak for oss. Men vi har vært gift lenge og det er noen verdier man skal ha i bunn – og de har jeg fortsatt, sier Solberg.

– At jeg skal skille meg for å få politisk makt, det er langt fra hvordan jeg er.

– Sette et endelig punktum

Sindre Finnes' advokat Thomas Skjelbred sier at Økokrims avgjørelse om ikke å etterforske setter et endelig punktum for saken.

– Han er ikke siktet, ikke tiltalt og først og fremst, ikke dømt, sa Skjelbred på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det er vel neppe noen annen privatperson i Norge som har fått ettergått sine aksjehandler så grundig som Finnes, sa Skjelbred.

Skjelbred sier at aksjehandelen til Finnes var et brudd på de retningslinjene som Erna Solberg var bundet av som statsminister og at han holdt den informasjonen tilbake for sin ektefelle.

– Sindre Finnes har handlet uklokt. Han har ikke vært ærlig med sin ektefelle. Det angrer han dypt på, men det har aldri vært noe straffbart ved hans aksjehandler, sa Skjelbred. Han legger til at Finnes selv ikke vil kommentere saken i dag.

– Når tiden er inne vil han trolig si noe selv, men den tiden er ikke i dag, sa advokaten.

Avviser Nordic Mining-vurdering fra Økokrim

Økokrimsjef Pål Lønseth uttalte tidligere i dag at en av handlene Sindre Finnes foretok i selskapet Nordic Mining kan ha skjedd med innsideinformasjon.

Likevel var summen så liten og handelen så langt tilbake i tid, at Økokrim ikke vil etterforske på bakgrunn av denne.

På pressekonferansen avviser Solberg fullstendig at Finnes kan ha hatt tilgang til innsideinformasjon da han kjøpte aksjer i Nordic Mining for første gang.

– På det tidspunktet satt vi og forhandlet i Nydalen, var ikke i nærheten av å snakke om sjødeponi eller noe som helst annet. Det var tre dager inn i sonderingene mellom alle fire partier, sier hun.

Hun sier Økokrim mener at opplysningen om at Venstre ikke fikk gjennomslag for en sak, kunne vært en innsideopplysning på det tidspunktet.

– Hvis det hadde vært en dypere gjennomgang av det, ville det vært avklart som helt unaturlig.

Les også Flere departementer har ikke egne aksjeregler: – På høy tid

Aksjonister står langs slottsplassen når regjeringsbilene ankommer statsråd

Solberg sier det er fint å få en avklaring fra Økokrim.

– Det har vært noen lange uker, det har preget både meg, familien og partiet å vente på en sånn beslutning. Sånn sett var det en viktig avklaring som kom i dag, sier Solberg på pressekonferansen.

AKTUELT NÅ