Hopp til innhold
Statsminister Erna Solberg (Høyre) på veg til vallokalet saman med ektemann Sindre Finnes
Foto: Leif Rune Løland / NRK

Erna Solbergs aksjesak

Oppsummert

Sindre Finnes gjorde 3290 aksjehandlar medan Erna Solberg var statsminister. Solberg slår sjølv fast at ho var inhabil i fleire av sakene. Økokrim meiner at det ikkje er grunnlag for etterforsking og at Finnes har krav på å bli sett på som uskuldig.

 • Støre innrømmer SMK-feil under Solberg-tiden

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innrømmer overfor kontrollkomiteen at embetsverket gjorde feil i journalføringen under Erna Solbergs (H) regjeringstid.

  Kontrollkomiteen på Stortinget stilte forrige uke flere nye spørsmål til Statsministerens kontor (SMK) angående journalføring og rutiner i forbindelse med Sindre Finnes' aksjesak.

  SMK fikk flere ganger vite at Finnes aktivt handlet aksjer mens Erna Solberg var statsminister, men holdt dokumentene unna den offentlige journalen som både allmennheten og pressen har tilgang til, skriver E24.

  Dette var feil, innrømmer nå statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på vegne av SMK.

  – Gitt at korrespondansen i dette tilfellet også gikk til Finnes, har Statsministerens kontor etter en helhetsvurdering kommet til at disse e-postene likevel skulle vært journalført, skriver Støre i sitt svarbrev til komiteen.

  I brevet står det at både tidligere og nåværende regjeringsråd og ekspedisjonssjefer avviser at det ble gitt beskjed om å ikke journalføre dokumenter som var omfattet av journalplikten.

  Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved SMK har også nektet for at det har vært en hensikt å skjule informasjonen fra offentligheten.

  (NTB)

 • Påtroppende Norges Bank-direktør får beholde millioninvesteringer i risikoaksjer

  Ekspedisjonssjef Therese Steen ved Statsministerens kontor får beholde millioninvesteringer i risikoaksjer når hun neste år blir direktør for administrasjon i Norges Bank.

  – I forkant av ansettelsen har Norges Bank innhentet relevante opplysninger fra Steen og gjort en grundig gjennomgang av hennes aksjeportefølje. Hennes eierskap er vurdert å være innenfor Norges Banks etiske regelverk og habilitetskrav, skriver bankens pressesjef Bård Ove Molberg i en e-post til NRK.

  DN har tidligere omtalt hvordan Steen investerte millioner av kroner i risikoaksjer mens hun som ekspedisjonssjef ved SMK kurset statsrådene i fallgruvene ved aksjehandel.

  – Steen er i likhet med alle andre medarbeidere omfattet av rapporteringsplikt og bindingstid ved egenhandel, skriver Molberg.

  Steen begynner i Norges Bank i august 2024.

 • Stortinget krever nye svar fra SMK

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i dag sendt to brev med nye spørsmål knyttet til sommerens mange habilitetsskandaler.

  Begge brevene handler om journalføring, ifølge saksordfører Grunde Almeland (V).

  Statsministerens kontor (SMK) må svare på 12 spørsmål.

  – Dette handler hovedsakelig om journalføring knyttet til Solbergs sak. I tillegg er det sendt ett spørsmål til Utenriksdepartementet med samme tema knyttet til Huitfeldts sak, sier Almeland til NRK.

  SMK har innrømmet at måten dokumenter i aksjesaken til Erna Solberg ble journalført på, var feil.

  – Det ble klart for komiteen at dette er spørsmål som har så sterk tilknytning til vurderingene i habilitetssakene, at vi så oss nødt til å ta oss ekstra tid til å få avklart også disse spørsmålene, forklarer Almeland.

  – Dette handler om hvor godt regjeringsapparatet er på å sikre tilstrekkelig åpenhet og etterprøvbarhet. Det er veldig viktige hensyn for tilliten folk har til myndighetene, sier han.

  De nye spørsmålene er en stor del av årsaken til at kontrollkomiteen først vil avgi sin innstilling i saken 6. februar. Tidligere var målet å bli ferdig med saken før jul.

  Høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om habilitetsbrudd
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • E24: Innrømmer feil i Solberg-saka

  Statsministerens kontor innrømmer no feil i måten dokument i Solberg-saka blei journalført på.

  Det melder E24.

  – I denne saka har vi oppdaga at inn- og utgåande saksdokument, som skulle vore journalført, i staden har blitt arkivert som organinterne dokument, seier kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse til E24.

  Sindre Finnes gjorde 3290 aksjehandlar medan Erna Solberg var statsminister.

  Solberg slår sjølv fast at ho var inhabil i fleire av sakene. Økokrim meiner at det ikkje er grunnlag for etterforsking og at Finnes har krav på å bli sett på som uskuldig.

 • DN: Sindre Finnes handlet aksjer for 450.000 kroner forrige uke – nå er det snart slutt

  Den samme uken som Erna Solberg annonserte at hun fortsetter som Høyre-leder, handlet Sindre Finnes aksjer for 450.000 kroner, melder Dagens Næringsliv.

  Etter spørsmål fra avisen om hans nye aksjekjøp, har Høyre tirsdag sendt ut en pressemelding med en uttalelse fra Finnes. Han lover her å slutte å handle aksjer.

  – Jeg slutter nå, og vil avstå fra det så lenge Erna er en ledende rikspolitiker. Fremover vil jeg gradvis selge alle mine børsnoterte enkeltaksjer, og senest innen 31. desember 2024, i god tid før neste stortingsvalg, vil jeg ikke eie noen børsnoterte enkeltaksjer eller finansielle instrumenter, sier Finnes i uttalelsen.

  Han skriver at årsaken er at Solberg fortsetter som Høyre-leder og statsministerkandidat. I tillegg trekker han fram de nye reglene hos hans arbeidsgiver Norsk Industri, som ikke tillater ansatte å eie aksjer i medlemmer i organisasjonen.

  Finnes skriver at dette er en tung beslutning for han, fordi aksjehandling er hans hobby.

  – Nå som Erna ikke er statsminister burde jeg i utgangspunktet hatt anledning til å handle aksjer som alle andre. Men jeg skjønner at det ikke er så enkelt, gitt alt Erna har måttet stå i de siste ukene, skriver Finnes i uttalelsen fra Erna Solbergs kommunikasjonssjef, Cato Husabø Fossen.

  Finnes vil nå undersøke mulighetene for å sette sparepengene sine i fond. Hans aksjehandler i perioden kona var statsminister har vært gjenstand for undersøkelser hos Økokrim og Stortinget denne høsten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no