NRK Meny
Normal

Eriksen: – Flere tør snakke høyt om Ap-samarbeid

TRONDHEIM (NRK): KrF-ledelsen har ingen planer om å forlate regjeringssamarbeidet, men lar seg ikke stresse av at mange tillitsvalgte velger Ap framfor de blåblå.

Dagrun Eriksen (KrF)

LEDER LANDSMØTET: Nestleder Dagrun Eriksen skal holde hovedtalen til KrFs landsmøte fredag. Hun er forberedt på friske meninger om rollen som støtteparti.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Det viser bare at vi er reelle sentrumsfolk, sier nestleder Dagrun Eriksen til Politisk Kvarter på NRK P2 fredag morgen.

Partileder Knut Arild Hareide venter i disse dager sitt andre barn, og tok derfor ikke sjansen på å reise opp til Trondheim for å lede landsmøtet. Eriksen stepper dermed inn som partiledervikar i helgen.

Venstre og høyre

Der er sjansen stor for at hun møter mange delegater som uttrykker skepsis mot partiets rolle som støtteparti til dagens Høyre/Frp-regjering.

En undersøkelse Dagbladet har gjort blant tillitsvalgte på alle nivåer i partiet, viser at et flertall heller vil sitte i regjering med Arbeiderpartiet, enn med Høyre og Frp.

Eriksen mener svarene trolig hadde sett annerledes ut dersom SV hadde vært en del av miksen.

– Alternativet på venstresiden har ikke med seg noen fløypartier, mens alternativet på høyresiden har med seg Frp.

– Ser vi et stemningsskifte i KrF?

– Jeg ledet jo strategiutvalget i 2009, og vi var blant de første som sa at et reelt sentrumsparti kan samarbeide både til høyre og venstre. Det vi opplever nå, om det er et stemningsskifte, det er i hvert fall flere KrF-ere som sier det høyt, sier nestlederen.

Flyktninger og helligdager

Den siste tiden har KrF opplevd støtte fra Ap i to saker som er viktige for dem: Flyktningpolitikken og søndagsåpne butikker.

I april vedtok Arbeiderpartiets landsmøte at Norge bør ta imot 10 000 krigsflyktninger fra Syria innen utgangen av 2016. I helgen vil KrF trolig vedta det samme.

Høyre og Frp er uenige, men har stortingsflertallet mot seg.

Flere KrF-politikere har allerede gjort det klart at de vil søke flertall med opposisjonen dersom regjeringen står på sitt.

– Jeg tror ikke vil skal forhåndskonkludere. Jeg synes det er veldig bra at Erna har invitert til samtaler med alle partier, og da gir vi det en sjans, sier Eriksen.

Begge regjeringspartiene gikk til valg på søndagsåpne butikker, mens støttepartiet Venstre ønsker at det skal være opp til kommunene.

Nå er begge alternativene ute på høring.

Til regjeringspartienes store irritasjon har KrF har valgt å gå knallhardt ut mot forslagene.

Søndagsopprør

I Trondheim, der landsmøtet holdes, samarbeider KrF med den rødgrønne koalisjonen ledet av Ap-ordfører Rita Ottervik.

KrFs frontfigur i trønderhovedstaden, Geirmund Lykke, har tidligere sagt til Adresseavisen at det er helt utenkelig for ham å gå inn i et lokalt samarbeid med borgerlige partier som går inn for søndagshandel.

Dagens Næringsliv skriver i dag at 60 prosent av listetoppene i partiet vil ut av samarbeidet med regjeringen dersom de tillater søndagsåpne butikker.

Eriksen vil ikke stille samme ultimatum. Hun viser til at det ikke står noe om søndagsåpne butikker i samarbeidsavtalen.

– Vi må gi høringen en sjanse. Jeg håper kulturministeren og Venstre vil lytte til det som kommer fram.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger