Hareide om søndagsåpne butikker: – En provokasjon mot KrF

Regjeringen legger i dag frem sitt forslag om mer søndagsåpne butikker. Det blir tatt særdeles dårlig imot av samarbeidspartner KrF.

Søndagsåpne butikker

MER ÅPENT: Regjeringen vil ha flere butikker med åpent på søndager. Det får de trolig flertall for i Stortinget når saken kommer dit.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– De vet jo at det er en provokasjon mot KrF å fremme dette. Og jeg tror det i realiteten er en viktigere sak for KrF enn for regjeringspartiene. Det overrasker meg at regjeringen velger å gå for en sak som møter så sterk motstand i det norske folk, sier Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti.

Regjeringen foreslår i dag å tillate søndagshandel, men verner de viktigste helligdagene. NRK vet at forslaget i alle fall betyr stengte butikker 1. juledag, 1. nyttårsdag, 1. påskedag, 1. pinsedag, 1. og 17. mai.

Likevel mener KrF-lederen at forslaget i prinsippet betyr full liberalisering. Fredag møtte han Høyre og Venstre til debatt i Politisk kvarter.

Politisk kvarter: søndagsåpent i butikkene

Negativt for samarbeidet

I dag blir blant annet NHO, Handel og kontor, YS og LO orientert om regjeringens forslag av kulturminister Thorhild Widvey, næringsminister Monica Mæland og arbeidsminister Robert Eriksson. Planen er også å sende det ut på høring, før forslaget blir fremmet for Stortinget. Men der vil regjeringen altså møte motstand fra samarbeidspartner KrF.

Hareide

MOT: Knut Arild Hareide lar seg provosere av regjeringens planer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– De vet at det vil virke sterkt negativt for forholdet til KrF dersom de til slutt velger å fremme en slik sak, sier Hareide.

– Hvor stor belastning være?

– Det vil jeg ikke begynne å spekulere i nå.

– Ikke provokasjon

Høyre mener mer søndagsåpent gir mer fleksibilitet og er et gode for forbrukerne. Stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Vinje, mener det blir feil av Hareide å se dette som en provokasjon.

Høyres Kristin Vinje

FOR: Høyres Kristin Vinje sier forslaget ikke må ses som en provokasjon.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi gjør ikke dette for å provosere. Det er forskjellige meninger og jeg ser ikke noen grunn til å føle det som en provokasjon at regjeringen fremmer et forslag de har vært for lenge, og som det er et reelt flertall for på Stortinget, sier Vinje.

Det er eventuelt samarbeidspartiet Venstre som kan sikre flertall for regjeringens forslag. Og i utgangspunktet har leder Trine Skei Grande sagt at partiet er for mer søndagsåpne butikker, men at det bør være opp til hver enkelt kommune å bestemme hvordan de vil organisere det.

– Da tror jeg vi vil få kloke løsninger som er tilpasset det både borgere og næringsliv ønsker, sier Grande.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger