Hopp til innhold

Erik Solheim skjeller ut Jagland

I sin nye selvbiografi «Politikk er å ville», kommer tidligere SV-leder Erik Solheim med knallharde angrep mot Thorbjørn Jagland.

Jagland

Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jaglands «ødeleggende ego» kom i veien for fredsprosessen på Sri Lanka, hevder tidligere SV-statsråd Erik Solheim, som har vært fredsmekler og spesialrådgiver på den krigsherjede øya.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Solheim har vært ute av politikken etter at han for ett år siden måtte forlate sin statsrådspost. Den tidligere SV-lederen ble fjernet mot sin vilje etter å ha vært «superminister» med ansvar for miljø- og utvikling i fem år.

I dag lanserte Solheim sin selvbiografi, hvor han blant annet retter kraftig kritikk mot tidligere Ap-politiker Thorbjørn Jagland, som nå leder Nobelkomiteen og Europarådet.

Jagland angripes for jobben han gjorde som utenriksminister i Jens Stoltenbergs første regjering mellom 2000 og 2001.

Under kapittelet «Jaglands ødeleggende ego», slår Solheim fast at fredsprosessen på Sri Lanka kom ordentlig i gang først etter at Jagland og Arbeiderpartiet forlot regjeringskontorene etter valget 2001.

«En annen forutsetning for fredsprosessen i 2001 var paradoksalt nok skifte av regjering i Norge. Knut Vollebæk hadde startet fredsprosessen i 2000, Thorbjørn Jagland brakte den til et fullstendig sammenbrudd i 2001, men etter valget og regjeringsskiftet høsten 2001 var Jan Petersen i stand til å plukke den opp igjen.», skriver Solheim

Erik Solheim

«Én mann hadde gått inn i et område han ikke kjente, og trodde han var verdensmester. Det fikk enorme konsekvenser.», skriver Solheim om Thorbjørn Jagland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hadde ingen vesentlige kunnskaper

Solheim hadde fra våren 2000 permisjon fra Stortinget for å være spesialrådgiver for UD på Sri Lanka, og jobbet for å få en fredsavtale mellom myndighetene og Tamiltigrene.

Solheim skriver at Thorbjørn Jagland hadde «en farlig tro på at en person uten kunnskaper kan gå inn i et område og gjøre en forskjell.»

«Han reiste som utenriksminister til Sri Lanka og var der i 13 timer i juni 2001. Det var den eneste gangen han var der, både før og siden. Jagland hadde ingen vesentlige kunnskaper om Sri Lanka eller fredsprosessen, men mente seg å beherske sakene meget godt.»

Solheim forteller i boka om et møte mellom Jagland og Sri Lankas daværende president Chandrika Kumaratunga og utenriksminister Lakshman Kadirgamar. Solheim skriver at verken han eller ambassadøren fikk være med på dette møtet.

Erik Solheim

Erik Solheim lanserte mandag sin biografi «Politikk er å ville», hvor han blant annet kommer med knallhard kritikk av Thorbjørn Jagland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solheim hevder videre at Jagland både dolket sine egne i ryggen, og skapte kluss i forsøket på å skape fred. Årsaken var at Jagland lagde en avtale med den srilankiske regjeringen uten å involvere Tamiltigrene, hevdes det.

«Ethvert tema i fredsprosessen måtte også involvere dem, hvis ikke var forhandlingene over. Etter dette brøt tigrene umiddelbart enhver kontakt med Norge. De tok ikke telefonen, svarte ikke på e-poster, nektet ethvert møte.», skriver Solheim.

Solheim hevder at han aldri ble orientert om innholdet i samtalen.

«Én mann hadde gått inn i et område han ikke kjente, og trodde han var verdensmester. Det fikk enorme konsekvenser. Vi forsøkte desperat å holde kontakten med tigrene oppe, men først etter valget i Norge, da Jan Petersen ble ny utenriksminister, gjenopptok de kontakten med oss. Hvis ikke norske velgere hadde gitt oss en borgerlig regjering, ville Norges rolle i fredsprosessen på Sri Lanka vært over.», skriver Solheim.

– Måtte omorganisere

Thorbjørn Jagland sier til NRK at han ikke ønsker å gå inn i noen polemikk med Solheim, men vil utdype hva som skjedde på Sri Lanka.

– Det som er riktig er at den srilankiske regjeringen tok kontakt med meg, og sa at Norges rolle i fredsforhandlingene var uholdbar. De ba om et møte, og jeg bestemte meg for å reise til Colombo. Jeg hadde et fire-fem timers møte med utenriksministeren og presidenten, og vi gikk igjennom situasjonen. Etterpå så jeg meg nødt til å omorganisere det fredsteamet vi hadde satt opp, sier Jagland.

– For øvrig har jeg ingen kommentar, annet enn at Solheim senere kom tilbake igjen i sin gamle rolle da Jan Petersen (H) overtok, men det ikke ble noen fred på Sri Lanka av den grunn. Det ble et enormt blodbad.

– Var det Solheim som var problemet?

– Det var vel et problem med måten dette var lagt opp på. Men i hovedsak var det nok en feilaktig analyse av voldskulturen både hos Tamiltigrene og regjeringen, sier Jagland.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra Jon Westerborg, som var ambassadør til Sri Lanka da Jagland besøkte landet.

Erik Solheim snakker om sin nye bok på Skavlan.

Video: I november 2012 var Erik Solheim gjest hos Skavlan, hvor han fortalte om sin biografi og at han mistet statsrådjobben.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger