Hopp til innhold

– Jeg er ikke bitter

Nylig avgåtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) la ikke skjul på at han gjerne skulle ha fortsatt som statsråd, men møtte likevel opp med et smil på pressekonferansen.

Erik Solheim

SMILTE: Solheim sier han mest er stolt av hva som har blitt utrettet i hans lange statsrådtid.

Foto: NRK

– Jeg har ikke innkalt til pressekonferanse for å si at jeg er bitter, tvert imot, så er jeg veldig stolt over hva vi har fått til, og at jeg har vært så privilegert å kunne bidra, sa Solheim da pressekonferansen startet rett etter at han hadde overlevert nøklene til sine partikolleger i dag.

Likevel la han til:

– Jeg har gjort noe så unorsk som å ikke legge skjul på at jeg gjerne skulle ha fortsatt som statsråd, innrømmet Solheim.

– Erfaring viktigere en fornyelse

Til tross for at han hevder han ikke er bitter, understreket den nylig avgåtte superministeren at han har vært en av ministrene med lengst fartstid som utviklings- og miljøvernminister, og ramset opp en merittliste som Norge kunne vise til med ham ved roret.

– Jeg har ment at den rollen Norge kan spille internasjonalt burde vektes mer enn den partipolitiske kabalen, men Audun Lysbakken har ment at det siste var viktigst, sa Solheim.

Han gikk videre til å understreke poenget at de fire ferske SV-lederne alle er dyktige, men at de også er i samme alder og har samme erfaringsbakgrunn.

– Jeg tror det er veldig viktig for et parti å vise et bredere ansikt overfor befolkningen, og jeg mente derfor at Tora Aasland burde fortsette fordi en pensjonist eller i den alder i regjering er en god ting, utdypet han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SV tre nye statsråder

DE NYE: Bård Vegar Solhjell til ny statsråd i miljøverndepartementet, Heikki Holmås til ny statsråd i Utenriksdepartementet med ansvar for utviklingsarbeid og Inga Marte Thorkildsen, nys statsråd i barne-, likestillings - og inkluderingsdepartementet på slottsplassen fredag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Og i et parti som SV, hvor vi har gjort vesentlige feil den siste tida, feil som kunne ha vært unngått, så er det viktig med politisk erfaring, fortsatte han, før han konkluderte:

– Audun Lysbakken mente at fornyelse var det viktigste, jeg mente erfaring var det viktigste.

– Jeg går ikke i hi

Det har vært spekulert på om SV-politikeren kan være aktuell for en ambassadørpost. Andre spekulasjoner går i at han kan bli aktuell i enkeltoppdrag for FN, eller for spesialoppdrag for Det norske utenriksdepartementet eller som fredsmegler.

Solheim benyttet også dagens nøkkeloverlevering med pressen til stede til å gi uttrykk for at han var åpen for nye jobbtilbud.

– Jeg går ikke i hi, og er beredt på å gi råd til mine partikolleger, og å holde kontakt med næringsliv og sivilt samfunn for å se hva jeg kan gjøre i tida som kommer, sa Solheim.

På spørsmål tidligere på dagen svarte Solheim at han er klar for å reise utenlands dersom sjansen skulle by seg, men ikke for enhver pris:

– Men jeg har en mor på 88 år, en kone som skal ha jobb, og to små barn som ikke er innstilt på å bo noen andre steder enn i Norge, så det må jeg tenke på, sa Solheim.

Nøkkelseremoni

NØKKELSEREMONI: Tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim overrekker nøkkel til ny miljøvernminister Bård Vegar Solhjell fredag ettermiddag.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

AKTUELT NÅ